Annonce

Annonce

Svar: At baske med hænderne - hand-flapping


12. november 2023

Kategori:
Alder:
20 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Mor til H.

Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker :)

Det giver god mening, at flere og flere spørger til autisme, hvis der florerer mange små videoklip rundt på de sociale medier med forskellige symptomer. Det er rigtig godt, at der er fokus på autisme, og at man som forældre, pædagoger osv. er ekstra opmærksomme, hvis man møder et barn, som har et andet adfærds- og udviklingsmønster, end man normalt ser - for det er naturligt vigtigt at hjælpe og støtte disse børn og deres forældre så meget som muligt og så hurtigt som muligt. Men, det er naturligt problematisk, hvis rigtig mange forældre går unødigt rundt og bekymrer sig...

Hand-flapping er betegnelsen for gentagne, stereotype bevægelser med hænderne, hvor barnet ofte vifter eller slår med sine hænder. Det kan forekomme i mange forskellige situationer, og det sker ofte, fordi barnet på den måde enten stimulerer sig selv eller beroliger sig selv. Det ses netop ofte hos børn med autisme, men hand-flapping i sig selv, er ikke en sikker indikator for autisme. Autisme er en kompleks neurobiologisk tilstand, og man stiller diagnosen ud fra mange forskellige kriterier.

Dertil kommer, at børn helt naturligt kan baske med deres hænder i forskellige situationer. Det sker som del af deres normale udvikling og leg. Og hos børn på 20 måneder, er det helt normalt, at de udtrykker sig igennem forskellige bevægelser. Det er naturligt begrænset, hvor meget sprog H. endnu har (også selvom han er rigtig godt med sprogligt), og han vifter højst sandsynligt med sine hænder, når han gerne vil udtrykke ekstra begejstring eller glæde, eller når han f.eks. vil signalere til dig, at du skal kaste bolden hans vej. Han kan ikke sige det med ord, men han kan vise det med sit kropssprog, hvilket han så gør.

Det er også helt naturligt, at han nogle gange kan vifte med hænderne bevidst. Han har også en alder, hvor han naturligt er igang med at undersøge sine omgivelser, og hvordan du reagerer på ham, og det han gør - og hvis han mærker, at hans viften med hænderne skaber ekstra opmærksomhed fra din side, at du kikker ekstra på ham eller måske overfor far siger "se, nu gør han det, nu vifter han med hænderne, det er det der, jeg mener", så vil det naturligt kunne medføre, at han gør det ekstra meget - fordi han undersøger, ...


Annonce

... hvad det han gør, gør ved dig.

Jeg kan jo ikke se din dreng, og jeg kan heller ikke stille diagnoser, men du beskriver en dreng, som lyder til at trives på alle punkter. Han spiser og sover godt. Han leger mange forskellige lege, han er udadvendt, meget interesseret i andre børn og voksne, han er rigtig godt med sprogligt, er god til at gøre opmærksom på sine behov.

Det lyder også som om, at hans øjenkontakt er rigtig god. I kommunikerer godt sammen - og når I f.eks. spiller bold sammen, så kommunikerer I omkring det. Du triller bolden til ham, han triller tilbage, hvis bolden triller en forkert vej, så kikker han efter den, og så kikker han på dig og udtrykker måske "vil du ikke rulle bolden tilbage til mig?" eller lignende. Noget sådan ville et barn med autisme ofte ikke gøre.

Jeg går også ud fra, at han f.eks. vinker, klapper kage, siger hej og farvel, når nogen kommer og går - alt sammen også rigtigt gode tegn på, at hans kommunikation er god, og at han indgår i fin og normal kontakt med dig. Det kan også være, at hans kop er tom, og at han gerne vil have mere mælk - dette kommunikerer han f.eks. ved at sige "mæ" og ved at kikke på dig og pege på sin kop. Igen en rigtig fin form for kommunikation og måde at indgå i relationen med dig.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Efterligning af dig, altså forsøge at gøre ting efter, er også et godt tegn på, at han er i gang med at udvikle sig i god og sund retning. Det kan være, at I sidder sammen og bygger tårn af klodser. Du viser ham, hvordan han kan lægge klodserne oven på hinanden, og han efterligner, forsøger at gøre det, som han ser, at du gør. Kikker på dig, afprøver, og I deler denne læring og oplevelse sammen...

Hvis du kan nikke genkendende til dette, så tænker jeg, at han umiddelbart lyder til at være igang med en sund og god udvikling:) Jeg kan som sagt ikke stille diagnoser, og hvis du stadig er bekymret, så synes jeg du skal drøfte det med vuggestuen. Pædagogerne ser ham jo dagligt og også i samspil med andre børn og voksne. Hvis de mistænker, at der kan være noget, så kan de altid kontakte den børnepsykolog, der er tilknyttet institutionen. Du kan også altid selv kontakte PPR (pædagogisk psykologisk rådgivning).

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen:)

Rigtig meget held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2025 | Udvikling | 3 år

Børnehave og uro

Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex

Kravlegård - køb af kravlegård

Nogle familier lever fint uden en kravlegård, hvor andre familier har stor glæde af at anskaffe sig en sådan.

En kravlegård kan være praktisk, når du skal i bad, står og laver mad, måske er nødt til at gå i kælderen med vasketøj... Kravlegården giver dig mulighed for at lægge dit barn et trygt sted, hvis du ikke lige kan holde øje med barnet i nogle minutter.

I nogle familier virker kravlegården også som et trygt, genkendeligt og dejligt sted at finde ro. Hvis der...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce