Annonce

Annonce

Svar: Kan min søn være autist?


1. oktober 2023

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - tillykke med den dejlige dreng:)

Det er rigtig godt, du skriver - og jeg håber, at jeg kan være med til at give dig lidt ro i kroppen :)

Det, du beskriver, lyder som helt normal udvikling, og det lyder som om, at du har en dreng, som trives rigtig godt. Du fortæller, at han kravler løs, rejser sig, smiler og pludrer. Han elsker musik, smiler og har rigtig fin øjenkontakt - det lyder så fint!

Når børn skal lære at kravle, så vil de starte med at lægge sig op på alle fire. Når de har fundet ud af at ligge på denne måde, så begynder de at rokke frem og tilbage. På den måde øver de at flytte deres vægt mellem arme og ben, og samtidig holde balancen - og derfra begynder de så at kunne flytte på hænder, ben og altså dermed finde ud af at kravle. Mange børn bevæger sig baglæns i begyndelsen, men hen af vejen finder de ud af at kravle fremad.

Det er altså helt normalt, at jeres dreng har rokket frem og tilbage, da han skulle finde ud af at kravle. Og det er på samme måde helt normalt, at han f.eks. i tremmesengen, og når han er træt, kan ligge sig op på alle fire, rokke frem og tilbage, være grædende og frustreret. Det er naturligt stadig svært for ham at finde ro, blive lagt ned og slappe af - og det har han brug for hjælp til.

Det er meget flot, at han kan kravle i en alder af 7 måneder, og faktisk har kravlet siden han var 6.5 måned gammel. Det er også meget flot, at han allerede nu er begyndt at rejse sig op ved møblerne - det lyder som om, at han er motorisk meget stærk og også langt fremme motorisk i forhold til gennemsnittet. Det er så godt.

Det, du ...


Annonce

... skal være opmærksom på er, at når børn udvikler sig meget hurtigt motorisk, så er det ikke altid, at hovedet kan følge med (håber du forstår, hvad jeg mener:)). Når de kan så meget med kroppen og bevæger sig så meget rundt, så får de naturligt en masse ekstra stimuli. Verden opleves på nye måder, og alt hvad de oplever skal bearbejdes. Og det er svært, når man ikke er ældre. Derfor kan motorisk fremmelige børn godt blive lidt mere grædende, få lidt sværere ved at sove, og i det hele taget virke mere urolige, fordi de har så meget tankemylder og har svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne.

Det kan derfor være forklaringen på, hvorfor din dreng er begyndt at vågne mere om natten med gråd og uro. Det er altså ikke fordi, der er noget galt med ham, men er helt naturligt, fordi han gennemgår så stor en udvikling, som han gør.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En diagnose som autisme får man først, når man er langt ældre end din dreng. Der er naturligvis ingen garantier, men ud fra det du fortæller, så er der ikke noget, som umiddelbart tyder på, at din dreng skulle have autisme :)

De fleste børn med rokkende bevægelser er sunde og raske, og det er en del af de faser de naturligt går igennem i deres store udvikling. Hvis du oplever, at din dreng begynder at rokke så meget, at det virker unaturligt, hvis du oplever, at han virker fjern og ukontaktbar imens, og hvis du oplever, at hans bevægelser bliver stereotype, så vil det være relevant, at du taler med jeres læge omkring det. Men lige nu tænker jeg, at du skal "nyde din søn", som du selv skriver, og den store udvikling, som han lyder til at gå igennem:)

Jeg håber, at jeg har fået givet dig lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.

Sidder ofte i W-stilling

Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2025 | Udvikling | 3 år

Børnehave og uro

Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Massage - baby

Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.

Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.

Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!

Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce