Brev:
Sprog - skelne mellem lyde og ord
Kære Helen
Det går fortsat fremad med min datter på nu 20 måneder. Øjenkontakten er blevet meget bedre, hun reagerer altid på navn og hun udviser interesse for både børn og voksne, som hun både imiterer og inviterer til leg og samspil.
Det betyder, at jeg langt om længe næsten har lagt min bekymring om autisme på hylden. Hun kan indimellem godt virke dagdrømmende, men mon ikke det også blot kan være et karaktertræk?
Dog er hun endnu ikke kommet så godt i gang med sit sprog i form af ord. Jeg gør, hvad du anbefaler: sætter ord på alt og sørger for at skabe et sprogstimulerende miljø, og det er efterhånden blev ret naturligt for mig.
Nu til mit spørgsmål: er min datter begyndt at udvikle sit ordforråd? Hun siger “mammam”, når vi spiser. Hun har et par gange sagt ...
... vovvov. Både når vi har mødt en hund, men også når jeg siger “vovvov” og peger på en hund. Det er dog langt fra altid, hun gør det. Indimellem virker det til, at hun enten har glemt orden eller ikke gider at sige det.
Hun er også begyndt at sige “nai nai nai”, når hun får skiftet ble. Kan det tolkes som, at hun nu faktisk kender til ordet “nej”? Forleden mødte vi min søster, som flere gange sagde “hej hej” til min datter. På et tidspunkt siger min datter også “hej”. Er det en tilfældig lyd? Eller kender hun nu ordet? Hun har hverken sagt det før eller siden.
Jeg tror mit spørgsmål går på, hvordan man skelner mellem lyde og deciderede ord? Og hvor mange gange skal et barn have sagt et ord, før det kan betragtes som at være en del af det sproglige repetoire?
Kærlig hilsen
Mette
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
12. august 2024 | Sovevaner | 19 mdr.
Kun far kan putte - og det tager +1 time.
Hej Helen Vi skriver til dig da vi har udfordringer med putning til nat. Vi...
1. maj 2024 | Sovevaner | 20 mdr.
Kære helen, Vi har store problemer med putning til nat herhjemme og ønsker...
9. marts 2024 | Sovevaner | 17 mdr.
Hej Helen, Tak for dit svar til min forrige besked angående vores søn som...
Viden om børn:
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.