Svar: Opvågninger om natten igen - del 2
Kære N
Tak for dit brev, super fint, at du skriver tilbage - jeg vil naturligvis meget gerne uddybe mit svar:)
Det er godt, hvis du i første omgang kan hjælpe din dreng videre i søvnen med stillingskift og beroligende hænder. I takt med at han bliver ældre, så vil han selv blive i stand til at skifte stilling under søvn, så at hjælpe ham med dette er helt okay - det er en af de ting, som naturligt løser sig hen af vejen. Men hvis det ikke er muligt at få ham videre i søvnen på denne måde, og du er nødt til at tage ham op, så skal du naturligvis gøre dette.
I givet fald vil det dog være rigtig godt, hvis du kan tage ham op, berolige og betrygge og så putte ham tilbage i egen seng igen, når han er faldet til ro. En slags op-ned-op-ned, så han stille og roligt finder ud af, at han stadig fint kan sove i sin seng og ikke begynder at falde i søvn i dine arme, men dog stadig mærker at du er der, passer på ham osv., så han hele tiden er tryg ved situationen og det at skulle sove. Det vil sige, at du tager ham op, hvis han er ked af det og viser behov for din favn, men når han er beroliget, så putter du ham tilbage i sengen, forsøger atter at hjælpe ham ind i søvnen der. Græder han igen, så tager du ham atter op, beroliger og betrygger og putter ham så tilbage i egen seng igen, holder hænderne på ham osv. På grund af hans alder og fordi han generelt signalerer "vil ikke ligge i sengen og vil heller ikke op i favn", så kan denne metode faktisk godt være en idé hos jer :)
Godnatgrøden og amning eller flaske sen aften kan bestemt give effekt hen af vejen - og det er fint, hvis du ammer ham, når han vågner af sig selv - med mindre det er kort tid efter, at han har spist sidst.. Hvis han er ammet kl. 19, så er det helt naturligt, hvis han søger mælk igen kl 22-23 - men er han ammet senere, så vil han ofte ...
... kunne vente med drømmemåltidet til senere. Det er også nogle gange sådan, at en flaske med modermælkserstatning vil mætte lidt mere end modermælk, så det kan også spille ind, hvorvidt du ammer eller giver flaske før putning (eller gør begge dele).
De fleste synes, at det er rigtig rart, hvis drømmemåltidet kan foregå, før mor eller far går i seng. Det er rigtig hårdt at blive vækket kl. 24-01, når du/I selv sover rigtig godt, så for at undgå dette kan det være en god idé at give mælk (amning eller flaske) sen aften. Der er dog også den mulighed, at I forsøger, om jeres dreng kan hjælpes videre i søvnen uden mælk sen aften og så venter på, at han melder sig selv først på natten - fordi han måske så spiser mere effektivt og derefter så bedre kan sove et længere søvnstræk. Her gælder ikke faste regler, men du/I må forsøge jer lidt frem og se, hvad der fungerer bedst. I nogle familier er det bedst med mælken kl. 22-23, i andre familier giver det roligere nætter, hvis mælken først gives kl. 24-01, som du selv skriver :) Og ja, nogle gange fungerer det ikke, hvis barnet skal spise i søvne, men det går langt bedre, hvis barnet får lov til at vågne og melde sig selv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er ofte også en god idé at amme fra begge bryster, fordi du på den måde får fyldt ham lidt ekstra op.. og ikke vågner igen efter 1.5-2 timer for atter at blive ammet :) Men det er naturligt ikke sikkert, at han selv er enig i dette..;)
Det lyder som om, at der er sygdom på vej, som også kan forklare, hvorfor han lige nu sover dårligt. Rigtig mange er forkølede, så det kan naturligt godt spille ind. Det kan også sagtens være tænder, det lyder som om, at de er godt på vej, og det kan faktisk også give lidt temperaturforhøjelse, løbenæse og måske rød numse...
Rigtig meget held og lykke fortsat - håber I får en lidt mere rolig nat denne gang :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Donorhjælp
Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:
1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.
Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.