Annonce

Annonce

Svar: Svært ved at falde i søvn - 2 år, 6 mdr.


26. juli 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor og far

I må ikke give op, det lyder som den rigtige metode at gå frem efter og selvom hun tydeligt bliver mere og mere træt i løbet af dagen og sandsynligvis sværere at vække, så er det vigtigt at I holder fast i at rytmen om dagen skal følges. På et tidspunkt skulle hun gerne blive så træt, at hun selv begynder at ytre ønske om at komme i seng om aftenen og derefter så også lettere falder i søvn.

Det er en lang proces og det kan godt være at I ikke kan flytte hendes rytme med 15 minutter dagligt, men er nødt til at bibeholde samme puttetid et par dage i træk og så flytte 15 minutter yderligere derefter. Man siger normalt at det kan tage op til 3 uger, inden man begynder at kunne mærke en forskel og derfor er I nødt til at give det tid og holde fast i rutinen.

Det er vigtigt at hun hele tiden føler sig tryg og rolig i sin seng og hun må således gerne ligge i sengen og der må gerne gå lidt tid inden hun sover. Hvis hun ikke er ked af det, men bare ligger og kigger i en bog eller måske lytter til noget musik, så er det fint, hun ligger der og slapper af og det er okay.

I kan evt. prøve med noget afslappende musik, det vil sige musik som kan sætte lidt tanker igang - vand der løber, sommerfugle der flyver osv. Fortæl hende et lille eventyr ud fra musikken I hører. Det skal nok ikke være dansemusik I sætter på, men altså musik som får hende til at slappe af i kroppen, får hende til at lytte. Hvis man kan få hendes tanker til at følge musikken, så vil hendes krop blive afslappet og ...


Annonce

... hun vil bedre kunne falde til ro.

Du skriver at du sidder hos hende med øjnene lukket. Jeg kan godt forstå idéen, fordi hun bruger dig som et spejl og ser at hun så selv skal lukke sine øjne og slappe af, men det kan også virke modsat - at hun er nødt til at være vågen for at holde øje med om du nu vågner eller kigger på hende. Prøv derfor at gøre noget aktivt i stedet, sætte dig og læse i din egen bog, bruge computeren eller endnu bedre, finde på noget praktisk at lave, hvor du går frem og tilbage.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan f.eks. være at lægge rent tøj på plads i hendes skab. Det skal hentes i bryggerset og bæres ind på plads, frem og tilbage flere gange. Når du således går, er det ikke fordi hun skal sove nu, men fordi du skal hente noget og så kommer du igen. På den måde kan man fjerne presset "du skal sove nu" og i stedet få præciseret mere at det er okay du ligger og hviler dig, det gør ikke noget du ikke kan sove, bare ligge her lidt, så kommer jeg igen.

Det kan også nogle gange hjælpe at give hende lidt massage og sige godnat til kroppens forskellige dele. Stryge hende først på den ene arm, så den anden arm og sige godnat til dem. Så kærtegne maven, benene, fødderne og tilsidst håret, stryge ned over panden og slutte med et kys på næsen eller hvad hun/I nu kan lide og synes er et godt ritual. På den måde få ro over hende, få hende til at slappe og overgive sig til søvnen, mærke trætheden komme over sig.

Jeg håber at I her har fået lidt idéer til at komme lidt videre med projektet. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce