Annonce

Annonce

Svar: Mad og spise selv


22. juli 2008

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birgitte

Dejligt at høre at det går så godt og jeres plan for dagen ser også fin ud. Det er rigtig godt at Katrine nu er igang med mere rigtig mad og så dygtig hun er til at spise mad i stykker. Rigtig fint at hun mestrer pincetgreb - det må du gerne dyrke ved at give hende lidt mere mad i stykker. Hun har sandsynligvis dog fortsat behov for mos ved siden af for at blive mæt nok, så at supplere med lidt grøntsagsmos ved siden af rugbrød er rigtig fint.

Det er rigtigt at hendes mælkeindtag via flaske nu skal nedsættes og det vil være rigtig fint, hvis du kan komme ned på 400ml mme dagligt og så derudover supplere med lidt tykmælk, neutral sødmælks yoghurt, A38 eller lignende som du søder selv med lidt frugtmos, frisk frugt, friske bær. Det vil være et sundt alternativ til grød og du kan på den måde variere lidt i løbet af dagen og i løbet af ugen. Hun interesserer sig naturligt for alt nyt og derfor er det rigtig godt at introducere så meget forskelligt som muligt. Også fordi hun efter 1 års alderen spiser mindre og meget mere selektivt, så jo mere I kan få hende til at spise og smage på nu, jo bedre er det og jo mere forebygger det kræsenhed senere hen.

Det kan være en rigtig god idé at sætte hende for siden af bordet i stedet for at hun sidder og troner for bordenden: Hun er jo også i en alder, hvor hun godt ved og er meget bevidst om hvordan hun får en reaktion fra jer og får jeres fulde opmærksomhed:o)

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske med 200ml mme eller du kan vælge kun at give 100 for at se om det kan give plads til lidt mere morgengrød kl. 8.

Morgen 8, morgenmad: Havregrød, øllebrød eller ...


Annonce

... lignende, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, lidt ost i stænger, frisk frugt eller bær, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden mælk

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, rognguf. Rester fra aftensmaden det kan være stykker af frikadelle, godt kogte pastaskruer, lidt kogte ærter, majs, gulerod eller lignende. Evt. supplere med lidt grøntsagsmos. Vand af kop.

Puttes til middagslur mellem 13-14 evt. med 100ml mme på flaske - dette dog kun hvis hun har fået 100ml tidlig morgen. Har hun fået fuld mængde om morgenen, så er det også muligt helt at springe flasken over her og så vil hun måske bedre kunne spise sit eftermiddagsmåltid.

Eftermiddag 16: En portion tykmælk, neutral sødmælksyoghurt med rugbrødsdrys, frugtmos, ½ bolle med smør, frisk frugt, friske bær, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Fortsat noget der er moset og noget i stykker. Det kan være kartofler moset med sovs og så stykker af frikadelle ved siden af. Hun kan også sagtens få lasagne, spaghetti/pasta med kødsovs, farsbrød, madpandekager og lignende.

Evt. en portion frugtgrød med sødmælk til dessert. Vand eller sødmælk af kop.

Puttes til natten med en flaske erstatning på ca 200ml.

Som sagt kan du give hende mere mad i stykker, det kan hun fint spise med fingrene eller med en gaffel. Skemad har hun fortsat behov for hjælp til:o)

Jeg håber mit forslag til en ny dagsplan passer og giver jer lidt idé om hvordan I kommer videre. Som du selv skriver, så lyder det som om at Katrine stortrives, det er rigtig dejligt.

Rigtig god sommer fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fordøjelse baby

Barnets første afføring kaldes meconium, og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve, og man kan på afføringen således se, om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer, som kun får brystmælk, vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig, og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn, der ammes, kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer, der både får brystmælk...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce