Annonce

Annonce

Svar: Kost og søvn igen igen


21. juli 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Det lyder som om at I er rigtig godt igang med skemaden og nu også familiemaden. Du må dog gerne give dem mere og mere rigtig mad og er det fortsat lidt svært for Jacob, så er det helt okay, - de har begge behov for supplement af mos ved siden af f.eks. rugbrødshapsere og du må gerne starte med lidt mos til ham, så han er mættet lidt af og så tilbyde lidt hapsere efterfølgende. Til Thea kan du gøre på samme måde, eller gøre modsat, alt efter hvad der fungerer bedst. Man kunne jo godt forestille sig at det rent praktisk var lidt lettere at give dem frokost, hvis hun starter med at spise lidt selv og suppleres bagefter og han starter med skemaden og imens du giver Thea så spiser han selv ...

Det lyder umiddelbart som om at Thea vågner fordi hun er sulten eller tørstig om natten og derfor er det naturligvis vigtigt, at du får givet hende mad nok i løbet af dagen. Men ud over maden så spiller alderen og den udviklingsfase de går igennem dog også ind på nattesøvnen og det er meget normalt at børn i 8 måneders alderen vågner om natten, får sig lagt i en dårlig stilling og har brug for hjælp til at blive puttet igen. Man kan altså ikke udelukke at de natlige opvågninger skyldes alder og udvikling.

Da børnene vågner tidligt kunne du godt flytte morgenmåltidet lidt frem uden at det ødelægge dagsrytmen og således få plads til et mellemmåltid inden formiddagslur.

Mit forslag til en dagsplan kunne se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre.

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk frugt eller frugtmos

Flaske og puttes til formiddagslur derefter.

Frokost 12-13: Grøntsagsmos med kød eller fisk og ved siden af ...


Annonce

... rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. Du kan også forsøge med lidt godt kogte pastaskruer, små stykker af indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) eller lignende bløde stykker små mad, for at se om Jacob bedre kan kapere dette. Mosen ved siden af er fortsat vigtig for dem begge to. Derudover kan de også få agurkestænger at sidde med selv eller lignende. Vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 14

Eftermiddag 15.30-16: Grød med frugtmos, ½ bolle med smør at gnaske lidt i, frisk blød frugt at sidde med selv. Vand af kop.

Aftens mad kl. 18: Mere og mere udgangspunkt i den mad I spiser, de må gerne få f.eks. boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, spaghetti/pasta med kødsovs, indmaden af en frikadelle og lidt flødekartofler osv. Som du kan se er det godt med sovs, give lidt ris, mose grøntsager eller andet med sovs og så servere lidt i stykker ved siden af, f.eks. små stykker frikadelle eller lignende. Rester fra aftensmaden kan gemmes og bruges til frokost næste dag.

Kan evt. tilbydes lidt frugtmos til dessert, hvis du har indtryk af at de vil tage imod dette og det vil mætte lidt ekstra.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes eller flaske, hvis du tror det virker bedre og puttes til natten kl. ca 19

Sen aften 23-24: Flaske

Jeg håber at ovenstående plan giver dig en idé om hvordan du kommer lidt videre og får tilbudt dem lidt mere mad, variation og familiemad, samtidig med at de fyldes godt op til natten.

Tidspunktet for deres lurer passer tæt på det jeg har skrevet, jeg har dog, som du kan se, flyttet lidt på tidspunkterne, for at få lidt ekstra mad ind, men det er ikke meget:o)

Jeg håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex

Ører - øreproblemer hos baby og børn

Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.

Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce