Annonce

Annonce

Svar: Falde i søvn uden amning og lidt om mad


20. juli 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Det er så flot at du har ammet så længe fra et bryst og du kan sagtens fortsætte amning til din datter er 10 måneder. Faktisk vil det være mest hensigtsmæssigt at du ammer hende til hun er 12 måneder, fordi hun så ikke behøver tilbydes ekstra mme, men fint kan nøjes med din mælk. Fra 12 måneders alderen kan hun så overgå fuldt til komælk ...

I forhold til hendes alder nu, så vil amning 3 gange dagligt være passende og når hun bliver 10 måneder kan du amme hende to gange dagligt. For at lære hende at sove uden brystet, så vil det i første omgang være en god idé at hun lærer dette om dagen først, altså at amningerne inden formiddagslur og middagslur f.eks. helt fjernes. I øjeblikket spiser hun ikke særlig meget ved disse og samtidig ammer du jo aften og sen aften, så hun skal nok få mælkebehovet dækket uden disse.

Den sidste amning der ryger er ofte amningen inden putning om aftenen og det vil her i stedet være godt at tilbyde en kop varm mælk og en banan, samt en godnathistorie, - det bliver altså del af et nyt putteritual. Der er for mig at se intet i vejen med at du ammer hende om aftenen og putter hende derefter. Hun har en alder nu hvor det er helt naturligt at hun søger denne nærhed og hvis man møder hende der og lader hende falde i søvn på den mest trygge og rolige måde hun kan, så kan det faktisk gøre at hun så efterfølgende sover bedre om natten.

Lidt natlige opvågninger vil der dog være i denne alder, men her må man så forsøge at hjælpe hende med at skifte stilling, holde hende i hånden, kærtegne lidt osv. hun behøver ikke længere bryst om natten.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre.

Morgen 7.30-8: Havregrød lavet med mme eller sødmælk, vand af kop.

Formiddag 9.30-10: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 12.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, rester fra aftensmaden, stykker af frikadelle, godt kogte pastaskruer osv. Vand af kop.

Kan tilbydes bryst, men det kan også fint springes over. Puttes til middagslur ca kl. 14

Eftermiddag 16: A38 med frugtmos, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Du kan naturligvis også vælge at bibeholde amning her, hvis hun ikke er ammet inden middagslur - men husk at 3 amninger dagligt burde være nok og der kan være fordel i at prioritere amning sen aften i stedet for eftermiddag, hvis det giver alle en bedre søvn ...

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun kan få stort set alt ...


Annonce

... nu og skal naturligvis fortsat både have mad der er moset og mad i stykker. Evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop.

Ammes og puttes til natten kl. 20-20.30

Sen aften 23-24: Ammes evt. inden du selv går i seng, så du slipper for at skulle op kl 02, for at amme ...

Som du kan se så foreslår jeg altså at amningen tidlig morgen, aften og sen aften bibeholdes. Hvis det fungerer bedre at bibeholde eftermiddagsamning i stedet for en af de andre, så er det også helt fint:o)

I behøver ikke bruge mme i al mad, hvis I laver sovs eller bruger sødmælk i jeres madlavning generelt, så kan I alle spise det samme. Det er vigtigt at hendes mad nu tager udgangspunkt i det I spiser og hun kan sagtens spise både boller i karry, lasagne, spaghetti med kødsov, frikadeller osv.

Hun har stadig behov for væske, men det meste skal være vand. Fra min tid på børneafdeling, så mener jeg at beregningen for væskebehov og børn lyder:


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


0-2 år: 150ml/kg/24 timer
2-5 år: 100ml/kg/24 timer
5-8 år: 80ml/kg/24 timer

Det kan godt være at der findes andre formler og det kan også godt være at der er specielle regler for syge børn, at man skal medregne perspiratio (sved) og lignende. Men umiddelbart tænker jeg at du godt kan regne nogenlunde med ovenstående.

Nu ved jeg ikke hvad din datter vejer, men hvis hun vejer måske 8 kg, så vil hendes væskebehov være ca 1200ml i døgnet. Hvis du ammer hende 3 gange dagligt, så dækker det sandsynligvis halvdelen af dette og ved siden af skal hun så drikke halvdelen i væske - altså ca drikke ½ liter vand af kop. Hvis du skønner at hun er langt fra dette, så kan det være forklaringen på hendes tendens til hård mave og så kan det godt være at du skal amme hende 4 gange dagligt, for at hun er dækket ind. Igen er det så vigtigt at den 4 amning ligger på et hensigtsmæssigt tidspunkt både i forhold til søvn (lære at falde i søvn uden) og i forhold til at kunne indtage anden og mere rigtig mad.

Med hensyn til fiskeolier, så anbefaler man at man giver børn fisk i mosen og bruger fiskepålæg på rugbrød. I kan give hende makrel, tun, rognguf, sildepostej som smørbart pålæg. I kan lave laks, torsk, rødspættefileter og lignende om aftenen - I har alle godt af at spise fisk - gerne et par gange om ugen. Hvorvidt man direkte vil anbefale at komme fiskeolie i maden, det må I drøfte med lægen.

Med hensyn til skævt kranie, så lyder det ikke som om at det har været et problem hos jer - hvis jeres datter var skæv eller flad i den ene side af hovedet, så ville I kunne se det:o) Med den alder hun har nu, vil hendes hovedfacon være som den er.

Håber I er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce