Svar: Pludselig søvnændring
Kære Anne Mette
Min umiddelbare tanke er at din datter uro, handler om hendes alder og dermed om appetitspring og udvikling generelt.
Børn der bliver ammet har ofte appetitspring i denne alder og melder sig netop hyppigere om natten for at få mælkemængden sat op. Du skal derfor være opmærksom på at du af den grund skal forsøge at øge hendes mælkeindtag om dagen og aftenen så hun ikke behøver ligge ved brystet hele natten:o)
Børn i 3 måneders alderen ændrer ofte sovevaner, så de fra at have sovet længere lure, nu pludselig begynder at sover kortere lure. Gennemsnitligt vil hun have behov for at sove 3 lure i løbet af dagen, en formiddagslur, en lur over middag og så en lur sidst på eftermiddagen. Hendes samledes søvnbehov vil være ca 15 timer i døgnet og alt efter hvor lang en nattesøvn hun har, så vil dagslurene være tilsvarende korte. Det vil sige at hvis hun sover 10 timer om natten, så vil lurene om dagen altså vare ca 5 timer sammenlagt, sover hun 12 timer om natten - ja så vil hun måske kun have behov for at sove 3 timer sammenlagt i løbet af dagen.
For at vurdere om hun sover som hun skal, får den søvn hun har behov for, er du derfor nødt til at se på, hvordan hun sover hele døgnet. Og her skal du så også medtænke at hun lige nu kan have behov ...
... for lidt mere mælk, behov for at øge din mælkemængde, hvilket hun gør, ved at blive tilbudt brystet meget hyppigt. Det giver således mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 ...
Samtidig er hun mere opmærksom på verden nu, hun oplever og interesserer sig mere for verden, omgivelserne, end hun tidligere har gjort. Hun følger bevidst med øjnene, skelner mere bevidst mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i favn hos mor eller hos en fremmed osv. Det betyder for det første at hun får rigtig mange stimuli, at hun har en lyst til verden og ikke vil gå glip af noget og at alt det der opleves skal bearbejdes og det bliver det i drømme om natten. Derfor sover mange børn uroligt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Dertil kommer at I jo oveni har været i Frankrig og nu er tilbage i Danmark og hun skal naturligt lige vende sig til omgivelserne, lydende, stemmerne, varmen, kulden osv. Hendes sanseapparat kører på højtryk:o)
Jeg tænker altså at der hos jer er tale om en reaktion på flytning, alder, stimulation osv. samtidig med at det vil være rigtig fornuftigt at arbejde på at få lidt mere mælk i hende, få hende til at spise lidt hyppigere hos dig i løbet af dagen, så hun ikke behøver ligge ved brystet hele natten.
Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej:o) Rigtig god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)
Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.
Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.
Du hører nok fra mig igen
Knus fra mig