Annonce

Annonce

Svar: Gode råd om søvn efterlyses


14. juli 2008

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det ses ofte at børn i din drengs alder, som meget uroligt. Det handler om at de for det første er ved at udvikle mere selvstændighed, får langt flere input i løbet af en dag, som så skal bearbejdes, men også fordi de motorisk pludselig bliver i stand til at rejse sig eller bevæge sig mere i søvne.

Du skriver at din dreng er rigtig godt med udviklingsmæssigt og jeg tænker at han sandsynligvis er begyndt at kravle og måske også rejser sig ved tingene. Det er en naturlig del af hans udvikling og rigtig fint, desværre øver sig sig dog på det både når han er vågen og når han sover. Han har derfor en stor motorisk uro i kroppen, får lagt sig i dårlige stillinger om natten, hamrer hovedet ind i sengens tremmer osv.

Derudover oplever han meget om dagen nu, både fordi han bevæger sig mere omkring, men også fordi han som sagt begynder at vise langt mere selvstændighed og egen vilje. Han lukke f.eks. munden for skeen og insisterer på at spise selv, han kan på et splitsekund blive så ked af det og gal at du tænker "hvem er dog den dreng", han forstår rigtig meget af det talte sprog, vinker, viser hvor stor han er osv. når du beder ham om det - jo der sker rigtig meget.

Han bruger altså rigtig meget energi i løbet af dagen på at udvikle sig både motorisk og mentalt. Om natten skal han bearbejde dagens oplevelser i drømme og derfor sover han lige nu så uroligt.

Det bedste du kan gøre, når ...


Annonce

... han ligger og roder rundt, småklynker om natten osv. er faktisk det du gør, selvom det er hårdt. Du er nogle gange nødt til at hjælpe ham ned at ligge igen, blive lagt om på siden, kærtegnet lidt, få sutten osv. for at han så kan sove videre. Andre gange skal du lade ham tumle rundt, småklynke i drømme og lade ham selv komme videre i søvnen uden hjælp. Nogle gange er det fint bare at sige "ssshh", så han fornemmer at du er der og andre gange skal du ikke sige eller gøre nok andet end at forsøge at sove selv ...:o)

I takt med at han motorisk og mentalt udvikler sig, vil han også sove mere roligt om natten igen. Det er dog sådan at det kommer i perioder og det du oplever nu vil således ske med jævne mellemrum - indimellem vil der dog være perioder, hvor I alle sover bedre ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er fint at tilbyde ham vand og forsøge at holde sig til dette, så han ikke begynder at vende sig til mælk om natten. Planen for dagen ser fin ud og det lyder også relevant at fjerne den ene flaske nu. Jeg tænker dog at du kan forsøge om det vil hjælpe jer, hvis du giver en flaske vælling kl. 20 og så endnu en flaske inden midnat. På den måde kan du måske få ham til at undvære flasken kl 04 - det er jo et umenneskeligt tidspunkt at skulle op på ... Flasken kl. 24 kan han spise hvis han naturligt vågner der, du kan også give ham den mere eller mindre i søvne.

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Trøske

Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.

Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...

Læs mere i Babylex

Tandbørstning

For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.

Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.

Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.

Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce