Svar: Hvad må børn spise hvornår?
Kære køkkenforvirrede mor
Børn kan i 4-6 måneders alderen begynde med lidt skemad, når de viser sig parate til dette. I denne alder kan man give grød af ris, majs, hirse, boghvede og lave grøntsagmos af f.eks. kartoffel, gulerod, blomkål, broccoli og lignende milde grøntsager. Der kan i denne alder gives frugtmos som topping på en grød og det er her en god idé at give kogt frugtmos og ikke frisk mos. Det kan være hjemmelavet frugtmos eller frugtmos købt på glas.
Det er korrekt at banan kan virke forstoppende, hvor sveskemos modsat kan virke afførende. Det vil ofte være en god idé at starte med æble og pæremos, men også fersken, abrikos, blommer, bær af forskellig slags kan bruges til kogt frugtmos.
Fra 6 måneders alderen kan du begynde at give de lidt grovere grødtyper som øllebrød, havregrød og flerkornsgrød. Igen kan du købe industrielle produkter eller lave grøden selv. Frugtmos kan fortsat være kogt mos, men også frisk mos kan bruges. Det kan f.eks. være en banan, en moden pære eller et frisk jordbær der moses og kommes i grøden. Barnet kan i denne alder også få frisk frugt i hånden at sidde med - det er bedst med den lidt blødere frugt som f.eks. en appelsinbåd, hvor et stykke æble let knækker af og kan sætte sig fast i halsen. Børn skal altid være under opsyn, når de får noget i hænderne.
Fra 6 måneders alderen kan du give alle slags grøntsager, kål af forskellig slags, rodfrugter osv. og du kan i denne alder også begynde med lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.
Man skal her være opmærksom på at grøntsager som spinat, rødbede, fennikel og selleri indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af retten/mosen eller serveres med 14 dages mellemrum, hvis det udgør en større del.
Det er en god idé at begynde med hakket kød af de lidt lyser kødtyper som kylling eller kalkun og stille og roligt give barnet alle typer kød - svin, kalv, okse, lam osv. Kød der er hakket koges og moses let i grøntsagsmosen og man kan lave små kødboller at have liggende parat i fryseren. Indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) kan også bruges.
Fisk bør på samme måde koges eller laves i ovn. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og børn må få det hele. Børn under 14 år bør kun spise begrænsede mængder af rovfisk. Det er ...
... tunbøffer, sværdfisk, sildehaj og gedde. Det skyldes at der er risiko for forurening af kviksølv. Tun på dåse er dog i orden, da de oftest indeholder meget lidt kviksølv.
I takt med at han bliver ældre stiger tilbudet om glutenholdige fødevarer og han kan derfor fra 6 måneders alderen og frem begynde at få ristede rugbrødsbjælker og andre brødskorper i hånden. I takt med at han bliver bedre til at tygge gøres grøntsagsmosen grovere i konsistensen og de fleste børn vil omkring 8 måneders alderen kunne tygge så godt at de her begynder med rugbrødshapsere, pastaskruer og lignende. Udgangspunktet bliver således mere og mere familiensmad.
Fra 6 måneders alderen kan barnet tilbydes lidt sødmælk forstået på den måde, at hvis du laver f.eks. kartoffelmos med sødmælk eller bruger sødmælk i lidt sovs, så kan I alle spise det samme. Først fra 9 måneders alderen kan sødmælk og surmælksprodukter begynde at udgøre en større del af barnets indtag. Det er her vigtigt at vælge netop sødmælksprodukter med 3,5% fedt. Du kan give tykmælk og A38 men Ymer, Ylette og Kvark anbefales ikke til børn under 12 måneder på grund af især det høje proteinindhold.
Fra 12 måneders alderen kan barnet tilbydes letmælk og letmælksprodukter og først omkring 3 års alderen anbefales de fedtfattige mælkeprodukter som skummetmælk, minimælk og kærnemælk.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til salt, så bør der ikke tilsættes salt til det lille barns mad, men i takt med at barnet begyder at få mere og mere mad der tager udgangspunkt i familiens mad, vil barnet naturligt også få lidt salt. Hører man til de familier der salter meget, bør man dog benytte bordsalt, så maden barnet får ikke er meget saltholdigt.
Krydderier kan sagtens bruges til børn og de kan tit godt lige at maden smager af lidt, når de først har fået skemad i en periode. Persille, grønkål og andre bladgrøntsager kan være vanskelige at rengøre for jordbakterier. 'Grønt drys', der ikke er kogt vil kunne formere sig og danne toksin og det frarådes at bruge 'grønt drys' på varm mad til små børn. På kold mad kan der anvendes grønt drys, hvis det er omhyggeligt rengjort, men al restemad med grønt drys skal kasseres.
Jeg håber at ovenstående giver et klart overblik over hvad du kan tilbyde din dreng i forskellige aldersgrupper og hvad han ikke bør få.
Fortsat held og lykke med maden:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Angst hos børn
Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.
Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.