Annonce

Annonce

Svar: Hvornår må jeg introducere frugt-/grøntmos på grøden?


14. juli 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stine

Det lyder som om at Tilde er rigtig godt igang med skemaden og trives med dette. Hun lyder til at være parat og det er således rigtig godt, at du nu er begynde med skemad 2 gange dagligt.

Da hun nu er 5 måneder (i overmorgen) så må du gerne begynde at give hende både grød og grøntsagsmos. Du må meget gerne begynde at variere hendes indtag mere og således starte med at give hende lidt forskellige typer grød, så hun f.eks. får hirsegrød eller boghvedegrød til frokost og risgrød om aftenen. Så kan du begynde at tilsætte lidt grøntsagsmos på risgrøden som topping om aftenen og stille og roligt gå over til ren grøntsagsmos. Du kan lave mos af gulerod, kartoffel, ærter, blomkål, broccoli og lignende lidt milde grøntsager.

Du kan også variere smagen af grød og udseende på grød ved at bruge lidt forskellig frugtmos som topping. Det er vigtigt fortsat at tilbyde kogt frugtmos, så hendes mave bedre kan kapere det og du kan give hende rigtig mange typer. Hvis du f.eks. bruger pære eller æblemos, så er toppingen lys, bruger du jordbær eller andre former for bær, så ser og smager det helt anderledes og den røde farve vil sikkert interessere hende, bruger du abrikosmos, bliver udseendet lidt mere orange. På den måde kan du variere. Det samme om aftenen - bruger du gulerod eller ærter får risgrøden et helt andet udseende og smag og stille og roligt kan du ...


Annonce

... så gå over til ren grøntsagsmos, hvor du kan variere og bruge de grøntsager som I selv spiser. Prøv dig frem, se hvad hun kan lide.

Planen for dagen ser rigtig fin ud, den kan du roligt bibeholde.

Med hensyn til aftenamning og behov for mælk om natten, så er det sådan at din datter faktisk sover igennem nu. Du fortæller at du ammer hende og putter hende kl. ca 20 og herefter sover hun til ca kl. 4 - det vil sige at hun sover op til 8 timer i træk - det er virkelig flot og mere end man kan forvente af hendes alder. Det er derfor helt naturligt at hun vågner kl. 04 og har behov for mælk.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At give hende en flaske kl. 20 i stedet for amning fra begge bryster vil højst sandsynligt ikke ændre på dette. Hvis du vil ændre på noget, så kan du forsøge om du kan få hende til at tage brystet eller en flaske sen aften kl. 23-24. Hun vil evt. kunne spise i søvne og vil således kunne sove et lidt længere stræk inden hun så vågner igen. Det kan være et forsøg værd. Men ellers er jeg nødt til at sige at du er lidt priviligeret som hun sover lige nu:o)

Hvad de røde prikker på tungen skyldes tør jeg ikke sige. Du skal naturligvis være opmærksom på at det ikke skyldes at grøden hun får er lidt for varm ...

Håber du hermed er hjulpet videre på vej. Det lyder som om at det går rigtig fint og i den helt rigtige retning hos jer. Dejligt. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

RS virus

RS-virus eller respiratorisk syncytialvirus er i vintermånederne den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og RS-virus kan også udvikle sig til lungebetændelse.

RS-virus er meget smitsomt og det rammer typisk børn under to år og ofte er børnene under seks måneder. Det er især større søskende, som smitter de mindre søskende, som så kan blive rigtigt syge og kræve indlæggelse. RS-virus er dog sjældent livstruende og barnet kommer sig igen uden men.

De...

Læs mere i Babylex

Rabarber

Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.

Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.

Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce