Annonce

Annonce

Svar: Han er kræsen


20. juni 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lene

For at starte med det sidste spørgsmål først, så kan børn i din drengs alder godt få for store portioner og i stedet for at give ham meget af gangen og få måltider, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne give ham mindre og flere måltider. Det vil således være rigtig godt, hvis du nu kunne begynde at tilbyde ham grød og mos 3 gange dagligt og måske kun 1-1½ dl. af gangen.

Derudover må han også gerne få lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, så han på den måde føler at han selv er med i måltidet og ikke bare mades. Det giver ham samtidig også en fornemmelse af at mad kan smage forskelligt og at det er rart og okay.

Det vil være rigtig godt at tilbyde ham meget større variation og også begynde at introducere lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen. Samtidig med at han kan få stort set alle slags grøntsager nu. Da han tydeligvis er meget glad for det søde, så vil jeg anbefale sig at du forsøger at introducere grøntsager som er naturligt søde i smagen, i stedet for at give ham mere frugtmos. Du risikerer at han helt fravælger grøntsagsmos og det er problematisk i forhold til hans trivsel.

Du kan lave mos af f.eks. gulerod, ærter, majs, græskar, som giver en naturlig sød smag. Du kan også en overgang forsøge med lidt risgrød i bunden og så bruge grøntsagsmos som topping i stedet for frugtmos, for at se om han så stille og roligt vil acceptere mere og mere grøntsagsmos.

Det vil være rigtig godt at du sætter ham i den høje stol og det er helt rigtigt at du trækker ham lidt ud fra bordet og hjælper ham med at holde fokus omkring maden, bruger din mimik osv. når han skal spise, så du holder ham fanget og koncentreret omkring hvad det handler om. Der sker ikke noget ved at han sidder i stolen 30 minutter, men længere tid skal et måltid dog heller ikke vare. Så er det bedre at stoppe og så tilbyde ham lidt mellemmåltider i stedet. Som sagt er små ...


Annonce

... hyppige måltider bedre end få og store måltider.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre.

Morgen 8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9-9.30: Frugtmos og evt. lidt frisk frugt i hånden. Det kan være appelsinbåde, kiwi, melon eller lignende blød frugt, som han får lov til at sidde og gnaske lidt i. Vand af kop

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Du kan lave mosen selv eller købe mos på glas. Du kan forsøge at bruge en risgrød som basis og komme grøntsagsmos på som topping. Tilbyd også brødskorper, agurkestænger osv. i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Ammes og puttes til middagslur ca 13.30

Eftermiddag 16.30: Tilbydes lidt frisk frugt i hånden som om formiddagen og ammes.

Powernapper evt. men den kan måske også springes over.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, igen forsøge med mad der tager udgangspunkt i det I spiser, eller en middagsret fra glas. Vælg gerne de lidt søde grøntsager som udgangspunkt, fordi han godt kan lide det søde. Tilbydes igen brødskorper, agurkestænger osv. Vand af kop.

Puttes til natten med amning ca kl. 20

Det er vigtigt at han sidder i høj stol og at I spiser sammen. Han skal have fornemmelsen af at få det samme som I andre og at det er spise er noget fælles og hyggeligt. Du kan dog sagtens starte med at give ham noget mos først, hvor du hjælper ham, får hans fokus osv. og når han så har spist sin mos, så kan du give ham lidt brødskorper osv. i hånden, som han så kan sidde og gnaske i imens I andre spiser jeres mad.

Du skal således arbejde på at få ham til at spise andet end frugtmos og du skal arbejde på at han lige nu får så mange forskellige smagsoplevelser som muligt, maden må ikke blive kedelig, det skal være nyt og spændende for ham. Prøv med mange forskellige retter, jo mere jo bedre:o)

Rigtig meget held og lykke, rigtig god sommer:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce