Svar: Hørelse - har mit barn nedsat hørelse?
Kære Anne
Tillykke med den lille pige.
I Danmark har man besluttet, at alle nyfødte skal tilbydes en høreundersøgelse – en såkaldt hørescreening. Det har man valgt at indføre som noget helt fast, fordi børn der har det der kalder for medfødt høretab hurtigt kan komme i behandling. Det er vigtigt for deres sprog og taleudvikling, samt deres sociale kompetencer. Jo tidligere et høretab bliver opdaget, jo bedre mulighed er der for at hjælpe med høreapparater og stimulering af hørecentrene i hjernen.
På grund af strejke er jeres datter sandsynligvis ikke blevet hørescreenet, men det betyder ikke at hun ikke kan blive det nu. Jeg synes derfor du skal ringe til sygehuset, hvor I hører til og høre hvornår hun forventes at kunne få en tid.
Det er den bedste måde at undersøge jeres datters hørelse på og man kan lave undersøgelsen på ca 10 minutter. Man undersøger ofte barnet imens det sover og det er ikke på nogen måde ubehageligt for barnet. Som forældre er I med hele tiden og I får svar med det samme.
Man kan lave det der ...
... hedder en OAE-test, OtoAkustisk Emission. Her får barnet en lille blød øreprop i øret, hvor igennem man sender små kliklyde ind i barnets øregang. Når det indre øre (sneglen) modtager kliklydene, vil øret lave et ekko, og en computer viser, hvordan barnets øre reagerer på lyde.
Man kan også lave en AABR-test, Automatic Auditory Brainstem Response. Her får barnet tre små elektroder anbragt på hovedet, - en i panden og en ved hvert øre. På samme måde som i den anden undersøgelse får barnet en lille øreprop i øret, hvorigennem man sender nogle små kliklyde. En computer måler så om lydende er registreret af hjernen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
At jeres datter ikke reagerer på hundende gøen og de dagligdags lyde I laver handler sandsynligvis om at hun kender disse lyde allerede fra tiden i maven. Hun er således fortrolig med dette og begynder ikke at græde, hun bliver ikke bange.
En ørescreening er dog jeres sikkerhed for at hun kan høre og derfor skal hun naturligvis have en sådan lavet.
Rigtig meget held og lykke med hende fortsat og rigtig god sommer:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
Tommelfinger - sutte på
Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.
At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.
Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.
Tak fordi du har skrevet den!
Hilsen de glade forældre