Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme om dagen


19. juni 2008

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Line

Tak for dit brev og velkommen til, jeg er glad for at høre at du har kunne bruge mine råd til andre og nu har fået lyst til selv at skrive til mig:o)

Min umiddelbare tanke er at August har været igennem et appetitspring, det ligger ofte omkring 5 uge (mellem 4-6 uge)og det betyder at børn i denne alder har behov for at få mælkemængden sat op. Ved at virke mere søgende, pylrede og utilfreds, så bliver de automatisk lagt mere til og jo hyppigere de dier, jo mere mælk producerer du. Dette sker især i den alder August har nu og ofte igen omkring 12 ugers alderen, så er du forberedt ...

Det kan som du siger godt føles som om at brysterne til sidst er helt tørlagte og som om at han skal hive meget for at få noget ud og det er helt fint at du har givet ham en flaske mme for at få lidt ro på. Det er dog rigtigt synd at sundhedsplejersken har sagt til dig at August tager for meget på, for det kan han faktisk ikke, når han bliver fuldt ammet. Der er i forhold til børn der bliver ammet ingen restriktioner i forhold til vægtøgning i starten - de kan tage for lidt på, men faktisk ikke for meget ....

Det er klart at det stresser dig at få at vide at han pludselig skal holdes hen, ikke må spise for tit osv. Det gør naturligvis at han græder mere og lettere bliver overtræt og pylret. Alt sammen med til at din mælkemængde nedsættes yderligere, hvilket igen betyder at han bliver mere frustreret, du mere ked af det osv. Det er en rigtig dum cirkel.

Derfor er mit bedste råd til dig at du lige nu lytter til dit hjerte og din dreng og lægger ham alt det til, som han vil og som du kan holde til. Når du ammer ham om dagen så prøv om du kan få ham til at spise fra begge bryster. For det første gør det at du får stimuleret begge sider ved hver amning, for det andet gør det at han bliver fyldt rigtig godt op.

Start med at give ham mad fra det ene bryst, lad ham spise der så længe han synker, sutter effektivt osv. alt det du så fint fornemmer. Herefter skifter du ham så han atter vågner lidt op til dåd, kommer af med en prut, evt. en bøvs osv. og så tilbyder du ham modsatte bryst. Her spiser han nogle gange kortvarigt og andre gange længere tid og det skal han selv have ...


Annonce

... lov til at regulere. Når han er færdig med at spise og du er sikker på at han har fået fra begge sider og fået, hvad han kan rumme, så svøber du ham i et klæde, hjælper ham med at holde armene ind til kroppen og så putter du ham i hans lift med en sut og sutteklud ved ansigtet.

Hvis du efter amning på begge sider fortsat oplever at han ikke virker helt mæt, så må du tilbyde ham lidt ekstra på en flaske, så han får sovet og derefter atter vågner op, parat til at spise godt hos dig igen.

I takt med at han begynder at få mere mad og du får din mælkeproduktion sat lidt op igen, så vil der atter begynde at gå lidt længere tid imellem amningerne og der vil komme lidt mere ro, struktur og rytme på dagen. Så sørg for at lægge ham til så meget som muligt, sørg for at han spiser godt og meget gerne fra begge bryster i løbet af dagen, lyt til dit hjerte og am, når det passer jer begge fint. Suppler med mme af flaske, hvis du synes at lige nu er det for meget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vigtigste når og hvis du supplerer med en flaske er at han er blevet ammet hos dig først, så det netop bliver et supplement og ikke bliver en erstatning for amning. Det at få lidt ro på, vil også hjælpe på din mælkeproduktion.

Når du efter amning skal putte ham, så se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Læg ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han skal være svøbt og det kan nogle gange være en fordel at svøbe ham med det samme, når han er blevet skiftet, så han er svøbt, når han ammes anden gang. Så skal brystet erstattes med sut og sutteklud og han skal puttes stille og roligt fra din favn ned i liften.

Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser, sving evt. liften lidt frem eller tilbage eller lul ham lidt ved at trille ham i barnevognen.

Rigtig meget held og lykke fortsat, håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej:o) Rigtig god sommer.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rodfrugter

Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.

Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.

Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce