Svar: Hvordan får jeg mit barn til at stoppe med at sutte på tommelfinger
Kære Karina
Det er altid svært at vende børn fra at sutte på tommelfinger. Man kan jo ikke som med sutten forære den væk eller kun tillade at der suttes på den ved sengetid ...
Hvorvidt det bliver et problem afhænger helt af hvor meget på tommelfinger hun sutter. Hvis hun har fingeren i munden rigtig tit og længe, så vil der være en risiko for at det påvirker hendes tandstilling, er det ikke særlig tit, så sker der sandsynligvis ikke noget med hendes tænder.
Man kan diskutere om det vil være en fordel at gå tilbage til sutten og tilbyde den igen. Men også en sut kan jo virke skadeligt for sprog og tænder og det er derfor heller ikke nogen optimal løsning.
Det bedste du kan gøre er nok at forsøge at aflede din datter, når du ser at hun tager tommelfingeren i munden. Prøv alt efter situationen at ...
... tilbyde hende et stykke agurk eller noget frugt eller andet hun kan spise og sutte på. Er det, når hun er træt eller ked af det, så tag hende op på skødet, hold om hende, kærtegn hende, give hende nærhed og tryghed. Børn bruger jo ofte sut eller tommelfinger for at berolige og betrygge sig selv og her må du så forsøge at komme lidt ind i billedet i stedet for.
Se også om du i den forbindelse kan finde en substitut. Måske en strikket bamse/slaske dukke eller en sutteklud, et eller andet som hun kan sove med, nulre med, berolige sig selv med, men som ikke behøver skade tænderne, hvis det ryger i munden ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også få en vurdering af børnetandlægen omkring risikoen for tandproblemer med hensyn til brug af sut og tommelfinger.
Rigtig meget held og lykke fortsat og tillykke med at du venter dig igen:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Arp
Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.
Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.
Evt. arp...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.