Annonce

Annonce

Svar: Tanker omkring søvn


17. juni 2008

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Rikke

Som hovedregel, hvis man taler om sunde og raske børn, der trives godt og generelt har det godt (børn som Niklas), så vil barnet selv være i stand til at regulere sin søvn. Det betyder at hvis man har været i byen, er kommet sent hjem, barnet er blevet vækket, afbrudt af sin søvn osv. så vil barnet naturligt indhente den manglende søvn på et andet tidspunkt.

Det betyder altså at hvis Niklas sover 11 timer om natten så vil han naturligt vågne efter 3 timers middagslur, sover han kun 9 timer om natten vil han naturligt sove længere om dagen og modsat - sover han meget længe om natten, så vil middagsluren naturligt blive det kortere. Han vil altså normalt selv regulere sit søvnbehov.

Det er også derfor man i mange institutioner er begyndt at sige, at børn ikke skal vækkes, men skal have lov til at sove det de har behov for om dagen, fordi det er et udtryk for at barnet samlet set må have behov for den søvn.

Det uhensigtmæssige er dog, hvis barnet så begynder at sove meget længe om dagen og dermed ikke er til at få i seng om aftenen, hvorfor søvnen så igen bliver tilsvarende kortere om natten og dagssøvnen bliver endnu længere ... der er jo trods alt en grænse for hvor meget man skal have lov til at bytte om på nat og dag :o)

Holdningen blandt søvneksperter, som pædagogerne naturligt lytter til, er at det er forældrenes opgave at sørge for at barnet kommer i seng i ordentlig tid. Hvis barnet gør det, så vil søvnen om dagen naturligt regulere sig og barnet vil sove kortere tid. Tanken er altså at man som forælde skal hjælpe barnet til ordentlige søvnrutiner om aftenen og dette er vel naturligt et eller andet sted også en forældreopgave ...

Min holdning er dog, at det jo naturligt er nødt til at være et samarbejde, man kan ikke ændre på barnets døgnrytme uden at samarbejde omkring det. Hvis det viser sig at barnet sover så meget om dagen, at det alt andet lige må påvirke nattesøvnen så må man finde ud af, hvordan man gør det bedste for det pågældende barn og man ...


Annonce

... er nødt til at hjælpe hinanden med gode rutiner både aften og dag.

Der er mange ting som spiller ind på det der hedder vores cirkadiske rytme, vores indre ud og mange timer i daginstitution, rutinerne der osv. påvirker naturligt også barnets rytme. Hvis man således har et ønske om at ændre på barnets søvnrutiner, så er det nødt til at være i et samarbejde mellem de der putter barnet om dagen og de der putter barnet om aftenen.

Det betyder ikke at man som forældre bare skal sige at pædagogerne skal vække ham efter en time og så tro at lykken er gjort og løsningen på problemet er fundet, for sådan fungerer vores indre ur ikke .. Ligesom man som forældre heller ikke kan putte sit barn meget sent i håb om at det så sover en time længere om morgenen - for det gør de sjældent...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men det handler om at man drøfter søvnproblemet og det kræver naturligvis at pædagogerne i institutionen har været på søvnkursus og ved noget om disse ting ... Hvilket de vel også har hvis de indfører en 'søvnpolitik'.... Det handler om at man arbejder på at putte barnet i god tid om aftenen, sørger for at der er faste ritualer, ro og rutiner - ikke bare om aftenen men hele dagen igennem, at der er såkaldte zeitgebers eller tidsmarkører - meget spiller ind. Det handler om at barnet har samme rutiner uanset hverdag eller weekend, det handler om at stå op samme tid hver dag og så handler det faktisk også om at det kan være nødvendigt at pædagogerne også tager barnet op, når de har sovet et bestemt stykke tid, ligesom barnet skal puttes til bestemt tid .. igen fordi det skal være et samarbejde og man kan ikke ændre søvnvaner ved kun at ændre på en ting, en lur. Hvis man skal ændre på den cirkadiske rytme, skal alle rutiner, søvnvaner, spisetider osv. i løbet af dagen medtænkes.

Søvn er noget meget komplekst, hvilket du sikkert godt kan fornemme at de jeg skriver her, men jeg håber at ovenstående giver lidt viden om hvad jeg tænker.

Fortsat held og lykke og rigtig god sommer til jer alle 3, snart 4 ... :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce