Annonce

Annonce

Svar: Kost, hvad må han få?


16. juni 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Joan

Planen for dagen ser umiddelbart fin ud, det lyder meget passende med 3 måltider skemad dagligt og det er også fint at I forsøger at tilbyde Malthe lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, som han selv kan sidde med.

Det er fint at du supplerer med lidt mme i grød og af kop, så han på den måde får lidt ekstra mælk - han bør som udgangspunkt tilbydes brystet mindst 4 gange derudover, så du er sikker på at han får mælk nok, men afviser han, så må det være sådan og da du ammer fra begge sider, så kan det godt være at han får nok ... det er jo altid svært at vide, når man ammer - du må prøve at vurdere ud fra hvordan han tisser, hvordan hans mave fungerer osv. Det er jo både hans mælke- og væskeindtag der skal dækkes:o)

Mælken er fortsat vigtig og så længe han er under 9 måneder gammel skal han så vidt muligt have modermælk eller modermælkserstatning. Han skal altså indtage mere modermælk eller modermælkserstatning end han får komælk og selvom han bliver 9 måneder skal han fortsat have modermælk eller mme. Giver man mme vil 400ml være nok til at dække hans jernbehov, ellers skal der her fra 6 måneders alderen gives et dagligt jerntilskud.

Du må give ham næsten alt mad og meget gerne udgangspunkt i den mad I andre spiser. Det er stadig vigtigt at han får både grød og mos, men ved siden af dette må han som sagt også gerne få brødskorper og lignende i hånden og du må også gerne give ham små stykker bondebrød med smørbart pålæg, hvis du fornemer at han er parat til dette. Men ved siden af skal han så også have grøntsagsmos for at blive mæt nok.

Du må meget gerne give ham lidt sovs og lignende af jeres mad, så han af den vej får lidt komælk, men det er altså små mængder. Husk hele tiden på at indtaget af modermælk eller modermælkserstatning skal være højere end indtaget af komælk.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 6: Amning

Morgen 7.30-8: Grød, havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, vand af kop. Gerne lidt frisk frugt i hånden eller lidt frugtmos, vand af ...


Annonce

... kop

Ammes og puttes til formiddagslur

Frokost 11-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand eller mme af kop. Tilbydes lidt brødhapsere med forskelligt pålæg ved siden af, agurkestænger og lignende i hånden.

Puttes til middagslur evt. med amning

Eftermiddag 15: En lille portion frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop - efterfølges af amning

Powernap springes over


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere familiemad, ris, sovs, kød, fisk, grøntsager - både mos og mad i stykker. Vand eller mme af kop.

Puttes til natten med amning 19.30

Sen aften: Amning - det afhænger dog af hvor meget mælk og amning han i øvrigt tilbydes. Det er som udgangspunkt meget længe at skulle sove fra kl. 19.30 til næste morgen kl 8 - det er mere end 12 timer uden noget at drikke - det er de færreste børn som kan dette i denne alder ...

Det er derfor vigtigt at du prøver at vurdere, hvor meget mælk din dreng får hos dig. Hvis han spiser fra begge sider og du hører til de kvinder som storproducerer mælk, så er det fint, men ellers er din bekymring omkring mælkeindtag reel.

Du må meget gerne begynde at give ham både kød og fisk. Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan også give ham indmaden af en stegt frikadelle (kød eller fiskedelle) og generelt er det en god idé at lade ham få mad, som tager udgangspunkt i den mad I voksne spiser. Det er således rigtig fint at du har forsøgt med en lille kødbolle, og han må også gerne få lidt sovs. Du kan også give ham millionbøf eller bolognese, hvor kødet har stået og småsimret i sovs, det må han gerne få lidt af på sin grøntsagsmos.

Fisk er især laks, sild, makrel, rødspætte, torsk. Det kan på samme måde laves i ovn eller koges - du kan også bruge tun fra dåse eller iblande lidt sildepostej i grøntsagsmosen, hvis det en dag skal være lidt lettere og mere praktisk.

Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce