Svar: Kost, hvad må han få?
Kære Joan
Planen for dagen ser umiddelbart fin ud, det lyder meget passende med 3 måltider skemad dagligt og det er også fint at I forsøger at tilbyde Malthe lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, som han selv kan sidde med.
Det er fint at du supplerer med lidt mme i grød og af kop, så han på den måde får lidt ekstra mælk - han bør som udgangspunkt tilbydes brystet mindst 4 gange derudover, så du er sikker på at han får mælk nok, men afviser han, så må det være sådan og da du ammer fra begge sider, så kan det godt være at han får nok ... det er jo altid svært at vide, når man ammer - du må prøve at vurdere ud fra hvordan han tisser, hvordan hans mave fungerer osv. Det er jo både hans mælke- og væskeindtag der skal dækkes:o)
Mælken er fortsat vigtig og så længe han er under 9 måneder gammel skal han så vidt muligt have modermælk eller modermælkserstatning. Han skal altså indtage mere modermælk eller modermælkserstatning end han får komælk og selvom han bliver 9 måneder skal han fortsat have modermælk eller mme. Giver man mme vil 400ml være nok til at dække hans jernbehov, ellers skal der her fra 6 måneders alderen gives et dagligt jerntilskud.
Du må give ham næsten alt mad og meget gerne udgangspunkt i den mad I andre spiser. Det er stadig vigtigt at han får både grød og mos, men ved siden af dette må han som sagt også gerne få brødskorper og lignende i hånden og du må også gerne give ham små stykker bondebrød med smørbart pålæg, hvis du fornemer at han er parat til dette. Men ved siden af skal han så også have grøntsagsmos for at blive mæt nok.
Du må meget gerne give ham lidt sovs og lignende af jeres mad, så han af den vej får lidt komælk, men det er altså små mængder. Husk hele tiden på at indtaget af modermælk eller modermælkserstatning skal være højere end indtaget af komælk.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 6: Amning
Morgen 7.30-8: Grød, havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, vand af kop. Gerne lidt frisk frugt i hånden eller lidt frugtmos, vand af ...
... kop
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 11-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand eller mme af kop. Tilbydes lidt brødhapsere med forskelligt pålæg ved siden af, agurkestænger og lignende i hånden.
Puttes til middagslur evt. med amning
Eftermiddag 15: En lille portion frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop - efterfølges af amning
Powernap springes over

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere familiemad, ris, sovs, kød, fisk, grøntsager - både mos og mad i stykker. Vand eller mme af kop.
Puttes til natten med amning 19.30
Sen aften: Amning - det afhænger dog af hvor meget mælk og amning han i øvrigt tilbydes. Det er som udgangspunkt meget længe at skulle sove fra kl. 19.30 til næste morgen kl 8 - det er mere end 12 timer uden noget at drikke - det er de færreste børn som kan dette i denne alder ...
Det er derfor vigtigt at du prøver at vurdere, hvor meget mælk din dreng får hos dig. Hvis han spiser fra begge sider og du hører til de kvinder som storproducerer mælk, så er det fint, men ellers er din bekymring omkring mælkeindtag reel.
Du må meget gerne begynde at give ham både kød og fisk. Kylling, kalkun, svin, kalv, lam, okse, and osv. kan gives og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Du kan også give ham indmaden af en stegt frikadelle (kød eller fiskedelle) og generelt er det en god idé at lade ham få mad, som tager udgangspunkt i den mad I voksne spiser. Det er således rigtig fint at du har forsøgt med en lille kødbolle, og han må også gerne få lidt sovs. Du kan også give ham millionbøf eller bolognese, hvor kødet har stået og småsimret i sovs, det må han gerne få lidt af på sin grøntsagsmos.
Fisk er især laks, sild, makrel, rødspætte, torsk. Det kan på samme måde laves i ovn eller koges - du kan også bruge tun fra dåse eller iblande lidt sildepostej i grøntsagsmosen, hvis det en dag skal være lidt lettere og mere praktisk.
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Dagtilbud til børn
Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.
Dagtilbud omfatter:
- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn
- Børnehaver for 2-6-årige
- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper
- Fritidshjem
- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.
Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.
Hvis I ønsker at få jeres barn...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.