Annonce

Annonce

Svar: Mælkeallergi og introduktion til komælk


11. juni 2008

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Allergi over for mælk er en af de hyppigste former for fødevareallergi hos børn. Det er proteinerne i mælken, som barnet reagerer på. Derfor er proteinerne i Nutramigen, som din dreng får spaltet og behandlet på en måde, der gør at han kan tåle det.

Mælkeallergi ses ofte hos børn under et år og heldigvis vokser de fleste børn fra det. 9 ud af 10 børn med mælkeallergi kan tåle mælk, når de er 3 år og allerede i løbet af de første 12 måneder vil mælkeallergien ofte forsvinde, de tal jeg har hørt lyder at halvdelen af børnene vokser fra mælkeallergien inden for det første år.

Mælkeallergi kan vise sig som nældefeber, opkastning og diarre, høfeber med symptomer fra øjne og næse samt astma eller børneeksem. Barnet vil normalt få symptomer kort efter at det har drukket mælk eller indtaget noget med mælk, men reaktionerne kan også vise sig senere.

Hvis man har et barn der er allergisk overfor komælk kan man ikke give barnet andre mælkeformer som alternativ. Det dur således ikke at skifte over til f.eks. gede- eller fåremælk og barnet kan heller ikke tåle surmælksprodukter af denne type. Det anbefales heller ikke at give rismælk, soyamælk eller lignende alternativet produkter. Det eneste der dur er Nutramigen eller Profylac, som lægen også har ordineret.

Man kan tage en blodprøve og måle IgE-antistoffer i blodet, man kan også lave en priktest på huden. Derudover skal man så se på hvordan barnet har det og hvordan barnet reagerer på indtag af mælk. Børn kan faktisk godt have mælkeallergi uden at man kan se det på en blodprøve eller via priktest ..

Normalt stille man først den endelig diagnose "mælkeallergi", hvis barnet i en periode har været på diæt ...


Annonce

... uden mælk og derefter så tilbydes lidt mælk. Man siger at man provokerer barnet og dette bør man normalt kun gøre i samarbejde med lægen. Da jeres læge mener at din dreng har mælkeallergi så synes jeg det skal være en samarbejde med lægen, hvornår og hvordan du skal tilbyde din dreng komælk for at provokere og se om der er noget han kan tåle eller modsat reagerer voldsomt på.

Hvorvidt du skal forsøge at lave f.eks. havregrød på sødmælk synes jeg altså at du skal drøfte med lægen. Normalt vil det være godt at provokere et barn med mælkeallergi hos lægen, så barnet kan blive behandlet, hvis det viser sig at barnet får en allergisk reaktion. Får barnet en reaktion som viser at barnet fortsat ikke tåler komælk, så anbefales det normalt at der går 6-12 måneder inden man atter forsøger at provokere.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som udgangspunkt har din dreng ikke behov for komælk og i Danmark anbefaler vi at komælk først begynder at udgøre en større del af barnets indtag efter 9 måneders alderen. Her vil man f.eks. kunne give lidt tykmælk eller lignende surmælksprodukt og det er naturligvis vigtigt at barnet ikke holdes på en diæt som ikke er nødvendig. Der vil altid være en risiko for fejlernæring, når man sætter et barn på en mælkefri
diæt og derudover er det naturligvis en belastning for et barn
at føle sig anderledes end andre børn ...

Det er altså en lægelig vurdering hvorvidt du skal forsøge at bruge lidt sødmælk i madlavningen og se hvordan din dreng reagerer, om provokationen skal ske i samarbejde med lægen i lægehuset, om I skal vente til din dreng er ældre med at provokere ham. Du kan jo sagtens bruge mme i grøden.

Jeg håber mine tanker hermed hjælper lidt videre. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnevogn

Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.

Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?

Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce