Annonce

Annonce

Svar: Får min dreng for lidt søvn?


11. juni 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Linda

Nu hvor din dreng er 2 måneder gammel, så vil det være rigtig fint at du begynder med lidt mere faste ritualer når han skal spise og sove - puttes til lur. Selvom han stadig er forholdsvis selvregulerende, så må du gerne begynde at arbejde på at han sover 3 lure dagligt og at han puttes på en bestemt måde, med sut, trillen i barnevogn osv.

Når du ammer ham så vil det være rigtig godt, hvis du kunne amme ham fra begge bryster. Det vil sige at han som nu spiser 15 minutter fra det ene bryst og når han så slipper der og virker mæt og træt, så skifter du ham så han atter vågner op til dåd. Derefter lægger du ham så til modsatte bryst og lader ham spise der og først derefter kan han få en sut, blive svøbt og blive puttet.

Du skal altså forsøge at komme ind i en rytme, hvor du tilbyder ham mælk fra begge bryster (spiser færdig på det ene, skiftes og toppen fra det andet), putter ham ved at svøbe ham og give ham en sut og putter ham i liften i barnevognen, så han sover 3 lure dagligt.

Du skal gå ud fra at han ikke skal være vågen i mere end et par timer af gangen, så skal han have mad og sove igen. Hvis han så tilgengæld er fyldt godt op med mælk, så burde han kunne sove lidt længere lure og således vil der også begynde at gå lidt længere tid imellem amningerne - lige nu ammer du jo stadig rigtig tit.

Da jeres dreng kun er 2 måneder gammel, så er det helt naturligt at han viser et stort behov for tryghed og derfor sover bedst på jeres brystkasse. Det er dog uholdbart i længden, hvis han kun vil sove på jeres mave, da I jo også har andre ting I skal i løbet af en dag. Jeg tænker derfor, at det vil være en god idé at forsøge at lære ham at sove for sig selv. Altså at hjælpe ham til en god rytme også for jer alle på sigt.

Lad sutten indgå som et del af putteritualet og brug evt også en sutteklud ved ansigtet - en klud som lugter lidt af mor. Når du har ammet fra bryst nr 2. så skal han puttes. Du kan med fordel efter skiftning og inden du lægger ham til igen, svøbe ham. Hvor du normalt efter amning vil sidde med ham på maven/brystkassen, så skal han nu svøbes. Det at være svøbt vil give ham fornemmelsen af tryghed og at være tæt - men det vil være af et klæde og ikke af jeres arme.

Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet ...


Annonce

... roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og han har sin sut. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Eller tril ham en tur i barnevognen eller sving liften stille og roligt lidt frem og tilbage.

Du skal arbejde på en lur formiddag, middag og eftermiddag. Sammenlagt vil han have behov for at sove måske 6 timer i løbet af dagen + 9-10 timer om natten, hans samledes søvnbehov er således 15-16 timer i døgnet.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen: Ammes og sover videre, når dagen begynder har han evt. behov for endnu en amning at vågne på.

Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur, sover et par timer. Her ammes fra begge siden som ovenfor beskrevet, svøbes og puttes.

Frokost: Ammes og puttes til middagslur, sover igen et par timer. Igen ammes fra begge sider med skiftning undervejs, svøbes og puttes som ovenfor beskrevet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: Ammes og puttes til sen eftermiddagslur, sover igen et par timer.

Aften: Ammes efter behov. Mange børn spiser meget hyppigt i løbet af aftenen for at blive tanket godt op til natten.

Sen aften/nat: Ammes efter behov.

Når din dreng begynder med skemad, så vil planen stadig se nogenlunde ud som ovenstående og amningerne vil i begyndelsen være som de plejer. Skemaden vil således komme ud over amningerne og der går nogle måneder inden et skemåltid kan erstatte en amning. Du skal regne med at selvom din dreng får skemad, så skal der følge en amning efter.

Det vil dog som sagt være meget hensigtsmæssigt at du forsøger at fylde din dreng lidt mere op hver gang han spiser, så du på den måde kan få lidt længere tid imellem hver amning. Hvis du lige nu ammer hver 2 time, så ville det jo være dejligt, hvis du kunne få ham fyldt så meget op at han kunne nøjes med bryst hver 3 time ...

Putteritual består som sagt af amning x 2 hvoraf sidste amning indeholder svøbning og bryst efterfulgt af sut og sutteklud. Puttes i lift, i barnevogn, vugges lidt, lulles til ro.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce