Annonce

Annonce

Svar: Pottetræning og skilsmisse


10. juni 2008

Kategori:
Alder:
21 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Linda

Trods Julies unge alder, så lyder hun faktisk til at være begyndt med lidt renlighed og således være igang med en af faserne. Det er nemlig sådan at renlighed har forskellige faser.

Først kommer barnet og meddeler at det har lavet i bleen, herefter fortæller barnet at nu laver det i bleen og til sidst når barnet at sige til lige inden. Det er altså også vigtigt at man holder øje med, hvor barnet er henne i denne udvikling. Hvor bevidst er barnet om at det tisser og laver noget i bleen. Og Julie lyder til at være kommet til første fase, hvor hun kommer og fortæller at hun har lavet i bleen.

Samtidig lyder det også som om at hun så småt er ved at blive opmærksom på når hun laver - gælder det også når hun skal tisse? Hvis hun ligesom gør tegn til at skulle tisse og du kan se det på hende og hun viser interesse for potte eller toiletsæde, så må du gerne opfordre hende til at komme på toilettet. Men hvis hun, som du skriver, siger nej til at forsøge så skal dette naturligvis respekteres, så er hun ikke parat.

Renlighed er en proces og noget barnet fysiologisk skal modnes til. Et godt tegn til at man kan forsøge er hvis barnet er i stand til at holde sig tør i mindst 3 timer, men hun skal naturligvis også virke parat og vise interesse for at smide bleen og sidstnævnte lyder til at være tilfældet hos jer. Som sagt er din datter endnu ikke særlig gammel og det er lidt usædvanligt, hvis hun allerede bliver renlig nu - de fleste børn er ikke fysiologisk parate før 3 års alderen ...

Jeg tør derfor ikke love dig at din datter allerede bliver renlig til sommer, sandsynligheden for at det først bliver til næste sommer er stor. Samtidig tænker jeg også at det at I skal skilles og din datters hverdag trods alt kommer til at ændres - det er måske ikke det bedste tidspunkt at træne renlighed på ... Når man træner renlighed så er det en god idé at der ikke sker andre store omvæltninger i ens liv ...

Der er også forskel på om hun fornemmer at hun skal tisse eller om det er afføringen der presser på at hun kan mærke ...

Med hensyn til ...


Annonce

... samvær med sin far, så tænker jeg at det naturligvis er vigtigt at de to har kontakt og at hun kender sin far - men hvis han ikke er interesseret, så er det sådan det er og det er helt fint. Jeg kan ingen problemer se i at de kun er sammen i ferier og på helligdage og en gang imellem, når det passer - det synes jeg faktisk kan være et plus fremfor at hun skal bo skiftevis hos den ene og den anden. Det er helt klart godt for din datter at hun kun har en base at skulle forholde sig til. Og det gør det alt andet lige noget nemmere, hvis der kun er en forældre der skal tage de overordnede beslutninger i hverdagen omkring jeres trods alt fælles datter.

Det er sådan at børn har brug for det der hedder tilknytningspersoner. Det er helt essentielt for barnets udvikling at det har tilknytning til vigtige voksne. Børn vil knytte sig særligt til en person, som så vil være den person som vil fungere som barnets sikre base - altså den som barnet altid vil søge og som barnet trygt kan stole på vil hjælpe, hvis der opstår usikre situationer. Man kalder dette for primære tilknytningspersoner og barnet kan godt have flere primære tilknytningspersoner - oftest mor og far.

Barnet har også sekundære tilknytningspersoner, som det vil gå til, når den/de primære tilknytningspersoner ikke er til stede. Det kan f.eks. være en au-pair, en bedsteforælder, en dagplejemor, en pædagog i vuggestuen osv.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hos jer lyder det som om at du altid har været primær omsorgsperson og det vil du stadig være. Far har ikke været meget hjemme og det lyder for mig som om at far har funktion som en sekundær omsorgsperson - hvilket han jo fortsat kan fungere som. Der vil som du skriver, således ikke være så stor forandring for Julie og det er jo faktisk rigtig godt.

Så selvom det er en hård proces for måske især dig, så vil det at du er der, er roligt nærværende og tilstede for din datter være det vigtigste og på den måde får du redet hende helskindet igennem det hele:o)

Jeg håber ovenstående tanker hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat med det hele og knus herfra:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Endnu engang mange tak for dit svar her i den gode brevkasse. Jeg har anbefalet dig til dem jeg kender fordi du er SÅ god til at komme med nogle konkrete råd. Lige det som gør hverdagen lidt nemmere og knapt så frustrerende, så TAK for det!


Annonce