Annonce

Annonce

Svar: Søvn - hvordan gør vi?


4. juni 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Louise

Du skal naturligvis sikre dig at din dreng ikke vågner om natten og ikke vægrer sig mod at skulle sove fordi han er sulten eller tørstig. Det er nemlig meget normalt at børn i denne alder ikke helt indtager, hvad de har behov i løbet af dagen og derfor har brug for f.eks. en godnatgrød lige inden sengetid eller måske bare lidt moset banan inden han så puttes med amning.

Derudover har du helt ret i at han lige nu er igang med separationsfasen og derfor sover uroligt, har brug for at du er hos ham og brug for at se dig, for at føle sig tryg nok til at sove. Og lige nu lyder se-til-metoden ikke god hos jer. Jeg er derfor mere tilhænger af at du lige nu glemme hvad du har læst og hørt og i stedet forsøger at give din dreng den tryghed han beder om. Jeg synes ikke du skal gå men i stedet blive siddende hos ham, holde ham i hånden, berolige og betrygge ham "mor er lige her, du skal sove nu" og på den måde hjælpe ham til ro.

Du skriver at din dreng "skriger angstens skrig" før du er ude af værelset, du skriver at du har svært ved at være "standhaftig" og efter en times gråd om natten ender med at amme ham, fordi trøst i øvrigt ikke hjælper - det er brystet han vil have.

Min tanke er at er nødt til at glemme "jeg burde" og i stedet gøre det der virker, med det samme. Det vil sige blive siddende hos ham til han sover og give ham brystet med det samme han kræver det, så han kl. 03 falder til ro øjeblikkelig og ikke når at køre sig selv så langt ud at han søger brystet endnu mere. Hvis du giver ham brystet med det samme så er det mere sandsynligt at du kan afkorte amningen hurtigt, trække brystvorten ud og gøre amningen kortvarig. Han får roen og kan så derefter sove videre.

Det skal naturligvis ikke ende med at du sidder hos ham i en time inden han sover - og det skal heller ikke ende med at ...


Annonce

... du ammer din dreng hver time natten igennem - på den måde skal du holde fast i at han skal sove godt og roligt natten igennem og hele tiden have in mente, hvad hans behov egentlig er.

Men som udgangspunkt skal du tænke at når han klynger sig til dig for at kunne falde i søvn, så er han inde i en periode, hvor han har behov for dette. Kun ved at give ham den kontakt han beder om, får du ham til at slappe af og det giver på sigt langt bedre sovevaner end hvis du går. Han beder om tryghed og det skal han naturligvis have. Et "angstens skrig" er et udtryk for smerte og handler ikke om at han vil have sin vilje eller ønsker at bestemme - derfor skal du være der for ham og give ham masser af fysisk kontakt lige nu.

Jeg ved godt at du forsøger dette, det der er min pointe er dog at det skal være valget med det samme. Du skal blive der og give ham kontakten med det samme, gøre det du ved virker med det samme - både hvad angår søvn og hvad angår amning:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan overveje om det vil være en løsning for jer, at tage ham ud af tremmesengen og lægge dig med ham på en madras på gulvet, når han skal sove. Så kan I ligge tæt sammen og han skal så ikke flyttes efter han er faldet i søvn. Samtidig får han lige en pause fra tremmesengen, som han tilsyneladende forbinder med noget ubehageligt lige nu. Hvis du giver ham masser af tryghed og fysisk nærhed nu og de næste 2 uger, så vil det være fint atter at forsøge at putte ham i seng og bruge de gamle gode metoder, som I tidligere har haft succes med.

Tilsidst vil jeg lige sige at du naturligvis også skal se på, hvor meget han sover om dagen og om han evt. skal puttes lidt senere end han bliver nu. Det er jo frygteligt frustrerende at blive puttet ½-1 time før man egentlig er parat ...

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Akupunktur

Der findes mange former for akupunktur. Oprindeligt er akupunktur en gammel kinesisk behandlingsform, som går ud på, at man ved at sætte nåle ind forskellige steder i kroppen, blandt andet kan bedøve eller lindre smerte.

Behandlingen har været brugt i mange tusinde år. Det er en behandling, der baserer sig på en holistisk opfattelse af kroppen og hvor man med nåle regulerer energiblokeringer i kroppen.

Akupunktur er blevet mere og mere almindeligt at bruge i...

Læs mere i Babylex

Orlov

Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.

I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for svar om valg af skole. Som altid er du utrolig dygtig til at "stille skarpt & zoome ind". Det er en gave!

kh Lene


Annonce