Annonce

Annonce

Svar: Skemad eller fuld amning


3. juni 2008

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Sundhedsstyrelsen skriver: "Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: Ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten børn ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", sst. 2005).

Det er altså hvorvidt din datter er parat eller ej, der skal være afgørende for hvornår du begynder skemad og med det in mente at du skal starte arbejde, når hun er 6 måneder gammel og at hun lige nu lyder til at stortrives med amning, så tænker jeg at det vil være helt fint at du afventer en måned eller 1½ inden du begynder med skemad.

Et andet problem er dog flaskegivning. Hvis du skal begynde at arbejde når hun er 6 måneder gammel, så er det nødvendigt at hun tager imod en flaske ellers bliver det meget svært at dække hendes mælkebehov og det bliver meget svært at passe hende. Hvis hun aldrig har fået flaske før, så er det en risiko for at hun vil afvise flasken fuldstændig og så har du et problem, når hun skal passes.

Jeg synes derfor det er meget mere relevant at du begynder at supplere din amning med en flaske dagligt, simpelthen for at få hende til at tage flaske, og når hun så bliver 6 måneder gammel og ikke længere skal ammes, så kan flaskerne begynde at fylde mere om dagen samtidig med at hun naturligvis ...


Annonce

... så skal have sin skemad.

For mig at se er det vigtigste lige nu altså at du tilbyder din datter flaske en gang dagligt og holder fast i denne rutine indtil, så hun kender det og er glad for flasken, når hun om et par måneder skal passes.

Du må selv vurdere hvornår på dagen hun skal have flaske, - det må du prøve at passe ind, som du synes det virker bedst. Men en flaske dagligt er mit forslag, fordi det er vigtigt at hun 6 måneder gammel tager imod flaske.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til skemad, så vil jeg umiddelbart anbefale dig at starte når hun begynder at vise tegn på behov. Det kan sagtens være når hun er 5-5½ måned gammel. Hun begynder her sandsynligvis at vågne om aftenen eller natten og søge brystet fordi hun har behov for mere mælk, hun kigger søgende efter mad som du spiser, hun åbner munden bevidst efter skeen når du giver hende d-dråber - alt sammen små tegn på at hun er ved at være parat til noget andet og mere end modermælk.

Jeg anbefaler normalt at man begynder med lidt grød til frokost og starter med 4-5 tsk som øges over en lille uges tid og når hun kan spise en lille dl. grød så begynder du at give hende 2 gange dagligt, så hun får grød til frokost og grøntsagsmos om aftenen. Det er således bedre at hun spiser 3/4 dl. grød/mos 2 gange dagligt end 1½ dl. en gang dagligt. Sammen med sin grød og mos skal hun have vand af kop og efterfølgende skal hun tilbydes bryst eller flaske og så puttes til lur.

Som sagt er min tanke dog at det vigtigste for jer og din situation er at din datter lærer at tage imod en flaske - skemaden kan sagtens vente lidt:o)

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej og ikke er yderligere forvirret, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce