Svar: Amning med ét bryst
Hej med dig
Der er ernæringsmæssigt ikke noget problem i at amme fra et bryst. Du kan sagtens producere mælk nok fra en side og behøver af den grund ikke supplere med ekstra mælk fra flaske. Hvis man ammer tvillinger, vil der også være et bryst til hvert barn og være mælk nok og det kan sagtens lade sig gøre. Jeg kender faktisk en brystopereret kvinde (det ene bryst fjernet) som har ammet tvillinger fra kun et bryst - det er noget af en bedrift! :o)
Men med amning fra kun et bryst skal du være indstillet på at dine bryster vil være forskellige i størrelse. Dit ene bryst vil være betydeligt større end det andet og du kan i den perioder hvor du ammer godt se lidt asymmetrisk ud. Når du på et tidspunkt stopper med at amme, vil dine bryster igen blive mere ens, der vil være en naturlig lille forskel - hvilket vi normalt alle har.
Hvis du vil have gang i det bryst, som du ikke ammer fra, så er det vigtigt at du malker ud og stimulerer med brystpumpe så hyppigt som overhovedet muligt. Det vil sige ligeså tit som din datter normalt ville spise fra den side og faktisk lidt hyppigere - det vil sige malke ud/stimulere hver gang du ammer, måske 6 gange dagligt. Det kan her hjælpe dig at malke ud/stimulere imens hun dier på det modsatte bryst. Det at dobbelt udmalke/stimulere kan øge din mælkemængde betydeligt og kan være en stor hjælp i din situation.
Hvorvidt din datter bliver forvirret, hvis du nogle gange giver flaske og nogle gange giver bryst må komme an på en prøve. Som udgangspunkt ...
... vil hun godt kunne finde ud af det uden store problemer med den alder hun har nu. Der er dog altid en risiko for at barnet foretrækker flasken, fordi det er lettere at spise af den - modsat vil mange børn i 5 måneders alderen som din datter, afvise flasken og foretrække den ægte vare.
Jeg synes som udgangspunkt at det er dejligt for jer begge, hvis du kunne amme så meget som muligt - fordi det som du skriver er vældig praktisk om natten. Så kan du supplere i løbet af dagen, hvis du synes det bliver nødvendigt, ligesom du også allerede gør nu.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg vil i øvrigt lige nævne at hvis man ammer fra kun en side, så skal man være opmærksom på at barnet altid ligger med hovedet til samme side og derfor kan få problemer med lejringsbetinget skævhed af kraniet. Dette gælder dog især de første 3 måneder og er således ikke aktuelt for dig.
Med hensyn til søvn, så lyder det som om at din datter regulerer dette fint. Hun trives tilsyneladende godt med sine powernaps dagen igennem og sover rigtig fint og længe om natten. Jeg synes derfor ikke du skal ændre noget i øjeblikket men i stedet satse på at hun stille og roligt begynder at ændre søvnvaner og sove lidt mere i takt med at hun får mere og mere skemad. Stille og roligt skal hun jo igang med morgenmad, frokost og aftensmad, I skal spise sammen og på den måde vil der komme mere og mere struktur på dagen og dermed også mere og mere faste tidspunkter for søvn.
Rigtig meget held og lykke fortsat, håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Gulsot nyfødt
Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.
Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.