Svar: Sovevaner - skal man vække for at give mad?
Kære Lene
Dejligt at høre at det går bedre med amning og at der er kommet lidt mere ro på hjemme hos jer:o)
Hvorvidt du skal vække din dreng om dagen for at give ham mad afhænger meget af, hvordan han spiser og trives. Det er sådan at han skal have mad mindst 6 gange i døgnet, hvilket svarer til at han skal spise hver 4 time (fra en amning starter til næste amning starter).
Nogle børn kan fint sove et stræk på 5-6 timer og gør de det, så vil de naturligt have behov for at spise hver 2-3 time på et andet tidspunkt, for at indhente det forsømte - eller er der risiko for at de kommer i underskud og dermed ud af trivsel.
Hvis man således har et barn der kan sove 5-6 timer i løbet af dagen og derfor vågner hver 2-3 time om natten, så skal man naturligvis lave om på dette. Det er vigtigt at barnet lærer a der er forskel på nat og dag og at det er om dagen man er mest vågen og aktiv, det er om dagen og aftenen man spiser mest hyppigt - om natten kan man sove 5-6 timer. Det er godt for både mor og barn.
Det betyder altså at man med god fornuft kan vække sit barn i løbet af dagen, hvis barnet sover meget lange lure der, simpelthen for at forebygge at barnet skal indhente sit behov om natten og for samtidig at lære barnet at være aktiv om dagen.
Med hensyn til bøvse, så er nogle børn rigtigt gode til dette og andre prutter mere .. Det at din dreng ...
... hikker skyldes sandsynligvis at en bøvs der har været på vej op og har udløst hikke, så i en eller anden grad kommer han jo af med bøvsen.
Det vigtigste når man skal bøvse er at barnets ryg holdes lige og armene løftes. Det hjælper luften til at komme op. Derfor er det meget brugt at man lægger barnet op over skulderen. Helt op så armene er løftet over din skulder og ryggen er lige. Du kan med en hånd give lidt små klap på ryggen for at hjælpe luften op.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
En anden mulighed er at sidde med ham foran dig, hvor du med begge dine hænder holder rundt om livet på ham under armene, så armene/skulderbladende løftes og ryggen igen bliver lige. Du skal holde ham så han ikke sidder selv og du skal støtte hans hoved. Den kan være en fordel at bruge denne metode, når han begynder at være lidt mere vågen i forbindelse med et måltid, så kan bøvsepausen udnyttes til lidt pludren.
Hvis han bare falder i søvn og der ikke kommer nogen bøvs, så lægger du ham bare ned og lader ham sove. Du vil så efter ca 40 minutter sandsynligvis opdage at han begynder at smaske lidt, virrer lidt med hovedet, virke søgende og det er sandsynligvis en bøvs der er på vej her. Måske kan han klare det selv og måske skal du tage ham op og få bøvsen ud og så putte ham igen evt. med en sut og hjælpe ham videre i søvnen.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.
Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder