Annonce

Annonce

Svar: Spisesituation - 18 mdr.


26. maj 2008

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Helle

Din datter er meget impulsiv i kraft at sin alder samtidig med at hun også prøve grænser. Det betyder at hun har rigtig svært ved at tage beslutninger om, hvad hun egentlig vil have - det er så lystbetonet hvad hun vælger ..

Hvis du spørger hende om hun vil have pære eller banan, så vælger hun det ene og øjeblikket efter det andet eller også skulle pæren have været skåret ud eller skrællet eller noget tredie.

Samtidig er der jo så også alderen der spiller ind og hendes udforskningstrang. Hvad sker der egentlig når man lukker munde, skubber tallerkenen væk eller ... hvordan reagerer mor og far.

I er derfor nødt til at finde balancen imellem at anerkende hende og den udvikling hun er igang med hvor valg er svært og samtidig også sætte grænser og lære hende visse regler. Hun har altså brug for at I nogle gange tager beslutningen og holder fast i at sådan er det.

Jeg synes det er fint og fair at hun nogle gange tilbydes en sildemad i stedet for den varme mad, hvis hun hellere vil have det. Det er også en god idé at der er forskellige valgmuligheder, så hvis hun kun gider at spise pasta den ene dag og ikke rører kødet så er det også okay. Men at afvise det ene efter det andet er ikke okay, for her kommer opdragelsen ind og jeg synes som udgangspunkt ikke at du skal diske op med mange forskellige retter.

Hvis I generelt laver børnevenlig mad og ved at der er noget hun kan spise og noget hun kan lide, så er det tilbuddet, med den anerkendende ting at et stykke rugbrød kan gå i stedet eller sammen med, for det er et sundt nok alternativ og det er let at finde frem. Men afviser hun også det, så er hun ikke sulten og så er hun færdig med at spise. ...


Annonce

... Det betyder at hun så enten får lov til at gå fra bordet eller at tallerkenen fjernes og der så ikke er noget mad.

Det vil sandsynligvis resultere i at hun enten spiser alligevel eller at hun så er sulten, når hun skal i seng og så må hun så enten få en rest fra aftensmaden, - har I f.eks. fået lasagne, frikadeller eller lignende, så kan hun jo godt få det varmet og få det senere, eller et stykke rugbrød.

Det hun skal have skal som sagt være aftensmad, rugbrød eller lignende og det skal gives tilpas lang tid efter aftenmaden, så hun ikke forbinder det at sige nej til aftensmaden med at mor disker op med en lækkert dessert ting ...


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så handler det et eller andet sted om ikke at gøre det til et større problem og ikke give det for meget opmærksomhed. Hun er jo så bevidst nu at hun tydeligt fornemmer at hun ved sin opførsel får jeres fulde opmærksomhed - både fordi I bliver bekymret, I drøfter det måske hen over bordet "hvad skal vi gøre nu", I laver specielle retter osv. og det er en ønske situation at blive centrum. Derfor kan det virke fortærkende på hendes opførsel, hvis I giver det mere opmærksomhed ... Så kan det være bedre at sætte meget mere fokus på når hun spiser og bruge lyde "mmm, smager dejligt, mmm, slurp!":o)

Og så skal I være opmærksom på at børn i jeres datters alder ofte er meget trætte om aftenen og faktisk ikke rigtig har energi til at spise. Nogle gange er de bare ikke særligt sultne, men andre gange er de men er så trætte at de ikke orker. Her kan det være en god idé at hjælpe lidt på vej, made dem lidt, tage dem over på skødet og give dem mad derfra ..:o)

Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tak for en fantastisk hjemmeside. Det er så dejligt at mærke, hvordan du virkelig sætter dig ind i hvert enkelt spørgsmål og du giver nogle rigtigt gode svar!

Tak fra tvillingernes mor


Annonce