Svar: Hvorfor så urolig søvn?
Kære Gitte
Det lyder som om at din dreng sover fint om dagen, han sover tilpas i forhold til sin alder, spiser godt i løbet af dagen og han virker også glad for at komme i seng - det lyder umiddelbart som om at det er mest om natten han er urolig ...
Min tanke er derfor hvordan han er motorisk i løbet af dagen? Oplever du at han er begyndt at gøre tegn til at ville kravle, triller han meget, bruger han sig selv meget fysisk?
Min tanke er nemlig at det er en motorisk uro som gør sig gældende for jeres dreng og at han simpelthen vågner fordi han får sig lagt i en stilling, hvor han har brug for jeres hjælp til at blive lagt rigtig igen. Han øver sig motorisk både når han er vågen og når han sover og så længe han endnu ikke mestrer at ligge, sidde, rejse sig, vende sig osv. helt, så vil han vågne fordi han motorisk har problemer ... Det er altså en fase, man skal over og jo bedre han bliver om dagen, jo mere smitter det også af på søvnen om aftenen og natten.
I skal være opmærksomme på at det ...
... kan være problematisk, hvis I giver ham sut hele natten igennem. Han kan meget let så lære at vågne hver gang sutten tabes fordi han lærer at I kommer den i munden igen - han lærer altså at han kun kan sove med en sut i munden. Vanebetinget afbrudt søvn kalder man det.
Og så spiller trygheden også en rolle og I kan godt forsøge at lade ham putte lidt med jer i nogle dage og så se om han efterfølgende sover lidt bedre. I kan tage ham ind i jeres seng, eller måske i stedet lægge jer på en madras på børneværelset, så han lærer at falde i søvn der, hvor I gerne vil have det og så han ikke tages ud af værelset, når han vågner.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Andre familier vælger at sætte tremmesengen sammen med forældresengen i en periode, fjerne tremmerne fra den ene side. På den måde kan man give barnet en hånd at holde i, kærtegne blidt osv. samtidig med at barnet bliver liggende i sin egen seng...
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre på vej og giver en idé om, hvad jeg tror der sker:o) Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Indeklima
Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:
1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.
2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...