Annonce

Annonce

Svar: Søvn og flaske - og mareridt hos storebror


23. maj 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Det lyder fint med den rytme I har og det lyder også som om at I alle trives med det - det du er i tvivl om er, hvorvidt det er okay at sove sammen med hende eller ej og jeg tror der er ligeså mange meninger omkring dette som der er forældre ...

Som udgangspunkt er der intet i vejen for at give sit barn nærhed og tryghed, når det beder om det og sådan vil alle børn have det i perioder, både de små, de 2 årige og de større børn på 6 eller måske 10 år ... de har alle sammen en gang imellem behov for ekstra tryghed og fysisk nærhed og i disse perioder skal man naturligvis give dem det og gøre det med en god følelse i hjertet!

Det er et eller andet sted rigtigt at det kan være lettere at flytte barnet ud af dobbelt sengen i nogle perioder end i andre perioder, det er således lettere med et barn på f.eks. 0-6 måneder end et barn på 8-11 måneder. Bliver barnet 13-14 måneder eller måske 1½ år, så kan det være rigtig svært, fordi barnet jo bliver mere og mere bevidst og stiller flere krav om hvad det vil og ikke vil. Samtidig vil man så også i denne alder kunne møde barnet med nogle natrutiner som f.eks. godnathistorie, som jo kan være svært at sige nej til ... for mig handler det altså lidt om at hver alder stiller forskellige udfordringer ...

Du spørger om der er noget for at du skal lade din datter putte i egen seng allerede nu og svaret til dette ja - det er der faktisk og det handler faktisk mere om risikoen for overophedning mere end risikoen for 'dårlige vaner'.

Det anbefales at børn efter amning puttes tilbage til egen seng, simpelthen fordi det kan være meget varmt at ligge i sengen mellem mor og far. Mange forældre gør det, at de flytter tremmesengen helt tæt på mors og far seng (bygger dem sammen) og fjerner tremmerne fra den ene side. På den måde kan ...


Annonce

... man så ligge sammen, holde i hånd, give tryghed og nærhed, lærer barnet at sove i egen seng, samtidig med at det stadig er nemt og praktisk i forhold til amning og man er ude over problemet med at det bliver for tæt ...

Med hensyn til flaske om aftenen, så er der mange som synes dette er rigtig godt. Modermælkserstatning vil normalt mætte lidt mere end modermælk og det betyder at barnet godt kan sove lidt længere på en flaske med modermælkserstatning. Nogen garanti er der ikke, det kan jo også være at det handler om tryghed, når hun vågner og ikke om behov for mere mad :o)

Med hensyn til storebror, så lyder det helt sandsynligt at han vågner på grund af mareridt lignende drømme. Der er jo sket rigtig meget i hans liv, han er lige blevet storebror og han brager jo igennem selvstændighedsfasen med lynets hast. Derfor er der rigtig mange tanker og oplevelser der skal bearbejdes og det bliver de om natten i drømme. Det er derfor man siger at drømme gør os klogere:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det hjælper nogle gange at få barnet til at drikke noget vand, det er som om at vandet er med til at trække barnet tilbage til virkeligheden, hvorefter han så atter kan lægge sig til at sove roligt.

I må forsøge at finde ud af hvorvidt I skal sige noget eller mere eller mindre bare lade ham være. For meget snak fra jeres side kan, hvis han sover, gøre at I bliver en del af drømmen. Derfor hjælper det nogle gange ikke at tale for meget, men i stedet berolige med kærtegn, vugge ham lidt, hjælpe med at blive lagt ned igen, atter få dynen over sig osv.

Andre gange er man, som du siger nødt til at tale til barnet, se om han på den måde kan vågne lidt, tilbyde vand, berolige osv. og så få roen på ham igen. Det afhænger helt af situationen.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex

Søvn

Børn sover ikke som os voksne, og søvnen og måden barnet sover på, ændrer sig lidt hele tiden. I nogle periode vil børn naturligt sove dårligere end i andre perioder - det sker især, når barnet udvikler sig rigtig meget både motorisk og mentalt, ligesom børn der starter i daginstitution, er syge eller måske får en ny lillebror eller lillesøster, naturligt også sover dårligt i disse perioder.

Jeg bliver tit spurgt: "Hvad gør jeg galt?" eller "Hvordan skal jeg præcist gøre for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så er det mig igen…..Tusind tak for dit svar og mange brugbare råd til min søns dagsrytme og nattesøvn. Vi vil straks gå i gang!

Kari, mor til dreng på 6 måneder


Annonce