Annonce

Annonce

Svar: Sove igennem - 9 mdr.


20. maj 2008

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Din datter er i separationsfasen og det betyder at hun lige nu øver sig på at bevæge sig væk fra jer og samtidig også derfor har ekstra meget behov for fysisk kontakt. Det betyder at hun har brug for at se dig, for at vide at hun ikke er forladt. Hun har i øjeblikket rigtig meget behov for at vide at du er der og vil naturligt i kraft af sin alder være mere pylret og krævende i forhold til kontakt, især når hun skal sove.

Hun er rigtig godt igang med sin motoriske udvikling og netop i denne alder, hvor børn begynder at kravle, kryber hen over gulvet, sidder op, prøver måske selv at sætte sig, rejse sig osv. så øver dig sig både dag og nat - både vågen og sovende. Hun har derfor en naturlig fysisk uro, som gør at hun har svært ved at slappe af. Jo mere hun øver sig om dagen, jo bedre bliver hun til det og jo mere hun mestrer det og øver sig om dagen, jo mere ro vil der efterhånden komme på hende om aftenen og om natten.

Udover hendes udvikling og den fase hun gennemgår i øjeblikket, så spiller hendes søvn og hendes rytme om dagen også ind. Du fortæller at hun sover mellem 3-4 timer om dagen og det kan være helt aldersmæssigt rigtigt. Men den uro og vågenperiode hun har om natten, har hun naturligvis også brug for at sove mere i løbet af dagen. Det er dog sådan at når hun sover så meget i dagtimerne, så vil nattesøvnen naturligt blive kortere og det har noget at sige, hvor sent hun kommer i seng til sin sidste lur samt hvor tidligt hun bliver puttet om aftenen.

Man kan dog ikke bare putte hende senere og så regne med at hun sover længere om morgenen, hun vil stadig vågne tidligt og derfor er man nødt til at ændre lidt på hele dagen rytme, hvis man vil have hende til at sove en mere sammenhængende nattesøvn.

Det er helt passende at hun ikke længere tilbydes flaske om natten. Hun har brug for 400-500ml mme dagligt og det burde kunne dækkes ind via 2-3 flasker. Ofte vil man give flaske tidlig morgen, inden middagslur og inden putning om aftenen. Mange vælger dog også at fjerne flaskerne helt fra dagtimerne og i stedet tilbyde flaske tidlig morgen, til putning om aftenen og sen aften. Hvis barnet kan indtage 400-500ml mme på kun 2 flasker, så gives disse som regel tidlig morgen og inden putning eller til putning og igen sen aften.

Du skal naturligvis sørge for at hun får sit behov for mad dækket i løbet af dagen, så det ikke er et reelt behov for mad, der gør at hun vågner om natten.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 05-06: Flaske med ...


Annonce

... mme

Morgen 07.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9-9.30: ½ banan eller anden frugt, frugtmos eller frisk frugt, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop

Puttes til formiddagslur, sover måske 45 minutter til 1 time

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, meget gerne fiskepålæg, grøntsagsmos med kød eller fisk, så hun bliver mæt nok - rester fra aftensmaden, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle osv. Kogte ærter, majs, gulerod så hun kan øve sit pincetgreb. Vand af kop

Puttes til middagslur og nogen vælger at bibeholde flasken her, det afhænger helt af hendes indtag af mælk generelt. Hun bør som sagt ikke få mere end godt 400ml. Sover måske 2 timer.

Eftermiddag 16: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys eller lignende, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Aften 18: Familiemad - ris, pasta, kød, fisk, grøntsager og sovs af forskellig slags. Det er vigtigt at hun stadig både får mos og også mad i stykker. Vand af kop.

Evt. en portion frugtgrød med mælk til dessert og nogle vælger også i denne alder at tilbyde en "godnat-grød" så man er sikker på at barnet ikke er sulten.

Puttes til natten 19.30 med en flaske mme

Sen aften 23-24: Evt. flaske med mme - det afhænger igen helt af det samlede mælkeindtag.

Der sker som sagt rigtig meget med jeres datter lige nu og når hun græder og bliver ked af det, når hun skal sove, så er det vigtigt at I forsøger at finde ud af, hvad gråden handler om. Hvis hun græder fordi hun er overtræt og har brug for hjælp til at falde i søvn, så vil det være helt okay at lade hende ligge i sengen og så stå lidt ved hende, holde hænderne på hende og berolige hende så hun falder i søvn. Præcis som du også forsøger.

Andre gange græder hun fordi hun er utryg og føler sig forladt og her er det ikke altid nok at stå der og man kan slet ikke forsøge at gå - her kan man være nødt til at tage hende op, sidde lidt med hende, berolige hende og give hende masser af fysisk kontakt og nærhed og så bagefter forsøge at putte hende igen.

Lidt massage af ben og fødder kan nogle gange hjælpe hende til at finde fysisk ro, eller bare stå og holde ved hende. Andre gange skal hun have lov til at tumle rundt og så først, når hun har brug for hjælp til at blive lagt rigtigt og overgive sig til søvnen skal man forsøge at putte hende. I princippet må hun jo også gerne sove på maven, hvis det viser sig at være det bedste for hende ...

Jeg håber mine tanker hjælper videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børneeksem

Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.

Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...

Læs mere i Babylex

Portionsstørrelse børn

Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.

Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce