Svar: Sprog og sprogstimulering
Kære Ingrids mor
Det du fortæller synes jeg ikke lyder bekymrende, det er jo sådan at den sproglige udvikling varierer meget fra barn til barn. Det vigtigste er at din datter forsøger at bruge sproget til at kommunikere med og synes det er sjovt og dejligt at synge, pludre osv. og det er fint at hun er i stand til at følge en opfordring.
Generelt kan man sige at de fleste børn omkring 16 måneders alderen vil begynde at bruge ordet "hej, eller hej hej" og her begynder børn også ofte at benævne mor og far og også bruge sit eget navn. Far udtales ofte "bar" og mor som "maaa" eller "mo". Barnet begynder også at forstå et nej. De fleste børn vil i 16 måneders alderen gennemsnitligt kunne forstå ca 70 ord - udtaler dem ikke selv, men forstår hvad du siger. At det er gennemsnitligt betyder jo at nogen kan mindre og andre mere.
Omkring 18 måneder tager sproget meget mere fart og barnet begynder at tale lidt mere selv. Fra 20 måneders alderen begynder flere navneord at dukke op og barnet begynder at kunne sige lys, bil, bold og lignende små ord. Det passer således meget fint overens med det du fortæller - din datter siger nej, ja, op, ned, se, vov, is osv.
Omkring 22 måneder begynder barnet at sætte bøjningsendelser på ordene og begynder at blive mere bevidst om tider, således at det f.eks. hedder "hoppede" fordi det var igår. Og omkring 24 måneder begynder barnet at sætte små ord sammen "min bil", "de bar" (i betydningen der er far).
Stille og roligt stiger barnets ordforråd og man taler her om at barnet har en ordspurt eller at der sker en ordeksplosion. Det er især mellem 2-3 års alderen. Gennemsnitligt har et 3 årigt barn et ordforråd på 600 ord, og igen - nogen har mindre og andre betydeligt mere...
Et 3 årigt barn vil gennemsnitligt være i stand til at sætte 4-6 ord sammen i en sætning - igen er der store individuelle forskelle, hvor nogle børn taler i korte sætninger og andre 3 årige taler i lange og mere komplekse sætninger - men det hele er normalt:o)
Jeg synes altså umiddelbart at det du fortæller lyder rigtig fint og indenfor normalområdet. ...
... Hvis du er i tvivl, så er det altid en god idé at få din datters ører tjekket ved en ørelæge. Det kan du gøre uden henvisning.
Hvis det senere viser sig at hun har problemer med sit sprog, så vil hun via daginstitutionen helt automatisk blive tilknyttet en talepædagog, som vil vejlede jer videre frem.
Det er en rigtig god idé at købe børnebøger, hvor der er et stort billede i midten og flere små billeder i kanten. De små billeder går igen i det store billede og det giver mulighed for at gentage ordet flere gange, vise hende, hvad hun skal kigge efter osv. Hun er nok lige lille nok til at kunne koncentrere sig om det endnu, men det kan være en god ide.
Der er f.eks. "Mine første 500 ord" fra forlaget Litas. Der er også "Kaj og Andrea - på jagt efter bogstaver" fra DR. Disse bøger henvender sig dog mest til børn fra 3-6 år, som ofte også er den alder, hvor man sprogtræner, hvis man oplever problemer:o)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men der findes mange andre gode også til mindre børn:
- "Min første ordbog", Forlaget Carlsen - fra ca 2 år.
- "Min egen ordbog", Forlaget Litas, fra ca 1 år.
- "Min første pege-ordbog" fra Forlaget Rebus fra ca 1 år.
- "Kaninus kan mange ord - min første ordbog" fra Gyldendal, fra ca. 1 år
- "Billedsnak - snak om billeder med de 1 1/2-5 årige" fra Forlaget Carlsen
Og så er der alle pletbøgerne med den søde hund plet. Plet har altid gang i noget - travlt på bondegården, malker koen, fodrer hesten og hilser på alle dyrene. Samtidig er der føle felter og flapper der kan åbnes og man kan tale om det hele og få sat mange tillægsord på. Det er også en god idé.
Derudover er der forskellige spil - billedlotteri og lignende kan være rigtig godt som sprogstimulering "Hvem har en cykel?" - "Jeg har en cykel" osv. men det er igen mest henvendt til større børn.
Vær opmærksom på at mange biblioteker har materiale beregnet til børn som har brug for ekstra sprogstimulering. Og husk så at det ikke lyder til at være nødvendigt for din datter endnu - det er fint at læse bøger, synge sange og bruge sproget på forskellig vis i hverdagen:o)
Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Børneeksem
Børneeksem hedder også atopisk eksem eller dermatitis. Barnet får meget tør hud og hos de små børn kan eksemet sidde over alt på kroppen. Hos de lidt større børn sidder eksemen ofte i albuebøjninger og knæhaser.
Atopisk eksem kaldes børneeksem fordi det stort set kun rammer børn og ofte starter indenfor det første leveår. Hvis barnet har meget eksem og er generet af dette, vil det altid være en god idé at få barnet undersøgt, for at afklare om eksemen skulle hænge sammen med...
Seng
Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.
Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:
- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.
Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger