Svar: Svært ved at falde i søvn i barnevognen
Hej med dig
Din datters motoriske uro og dermed problemer med at lægge sig ned og falde i søvn hører alderen til. Det er sandsynligvis ikke kun i barnevognen at du oplever det, det sker ofte også i sengen om aftenen, når barnet skal sove. Hun lægger sig i kravlestilling og tumler rundt, kan slet ikke finde ud af at få roen over si. Nogle børn kan i denne alder også finde på at stå og banke hovedet ind i sengegavlen eller lignende, - det kan være en ret frustrerende periode.
Min umiddelbare tanke er at det er fint med 2 lur dagligt stadigvæk og at sove 2½ time i løbet af dagen kan være rigtig fint, hvis hun så sover 11-12 timer om natten - hendes søvnbehov er ca 14 timer i døgnet og på den måde er hun fint dækket ind.
Derudover tænker jeg at du naturligvis skal sikre dig at hun ikke er sulten, når hun skal sove og at det fortsat er meget vigtigt at hun tilbydes mange små og hyppige måltider. Jeg kan godt ud af din plan se at din datter står tidligt op og forstår godt, hvis hun allerede er træt igen kl. 8. Min umiddelbare tanke er dog, om hun ikke kunne blive puttet senere, så hun mere tager en formiddagslur end en morgenlur og således måske vil kunne nå at indtage lidt mere mad inden hun skal sove på det tidspunkt.
En anden tanke er at hvis du trækker ...
... hendes søvn om formiddagen lidt, så vil hun måske blive lidt mere træt og dermed være mere parat til at skulle sove. Jeg vil derfor foreslå at du forsøger at vente med at putte hende til klokken er 9.30 og at du forsøger at flytte tidspunktet til dette ved at flytte 15 minutter hver dag. Middagssøvnen kl.13 er fint.
Derudover tænker jeg at du generelt må forsøge at finde en balance imellem at støtte hende motorisk, give hende masser af fysiske udfoldelser og udfordringer, så hun får sig selv brugt. Hun skal trille, krybe, øve sig i at kravle, tumles med, svinges rundt, gynge i en gynge osv. og derudover skal hun også stimuleres mentalt. Både med oplevelser i verden, men også via maden hun spiser osv. Hun skal altså være træt på flere planer, når hun skal sove.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
For at møde hende i den udvikling, så anbefaler jeg ofte at man starter med at lade hende sidde op i vognen og så trille en lille tur. Her kan hun sidde og kigge på verden, mærke vinden i ansigtet osv. og først når hun viser træthedstegn og virker parat til at blive puttet, så lægges hun ned.
Hun har jo en alder nu, hvor hun også viser mere medbestemmelse og egen vilje og det kan være en måde at møde hende på, når hun skal sove.
Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Lattergas ved fødsel
Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.
Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.
Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...
Optøning af spædbarnsmad
Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:
- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.
- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.
- Mad som har været...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet