Annonce

Annonce

Svar: Får min datter for meget frugt?


15. maj 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Ud fra den dagsplan du har sendt, så ser det ikke ud som om at din datter får for meget frugt. For meget frugt vil ofte også give tynd mave og det melder historien jo ikke noget om:o)

Jeg tænker dog at din datter meget gerne må få lidt tungere brød end ligenetop toastbrød og at det vil være rigtig godt hvis du kunne begynde at tilbyde hende lidt mere mad i stykker og mere udgangspunkt i familiemad. Det vil sige lidt godt kogte pastaskruer, ris med lidt sovs, små stykker af frikadelle osv. Hun må i princippet godt få jeres mad - lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, laks og stuvet spinat, frikadeller med kartofler og sovs - hvad I nu får og så må du gerne give hende både mos og mad i stykker.

Hvis I skal have noget som ikke er for hende, så er det fint at tilbyde hende mos af glas, men ved siden af dette kan hun jo sagtens få lidt pastaskruer, kød eller lignende.

Med hensyn til indtag af mælk, så passer de ca 600ml fint til hendes alder og 3 flasker dagligt er således passende. De fleste børn vil først omkring 10 måneders alderen kunne nøjes med 2 flasker. Her vil de så kunne få de 400ml som er nødvendigt for at deres jernbehov er dækket og ved siden af kan de så tilbydes lidt tykmælk eller lignende og på den måde få lidt andet, der er med til at dække deres mælkebehov.

Hvis du fjerner flaske inden middagslur vil hun således skulle have den på et andet tidspunkt - tidlig morgen eller sen aften og det ser umiddelbart ud som om at det vil forstyrrer jeres rytme for meget ...

Når du vælger brød til din datter, så skal du vælge brød som har et højt fiberindhold uden at det har hele kerner. Fiberindholdet i toastbrød plejer ikke at være særlig højt, prøv i stedet med bondebrød eller nogle af schulstads produkter, som f.eks levebrød gulerodsbrød - med op til 8 % kostfibre og ingen hele kerner ...

Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel, fuldkornsmel og havregryn er lavet af hele kerner, men hvor ...


Annonce

... kernerne er blevet valset eller formalet, så skallen kostfibre kommer med. Brødet indeholder altså kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner.

Du kan også bage nogle havregrynsboller til din datter:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i hånden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til formiddagslur med en flaske mme ca 9.30

Frokost 12: Små rugbrødshapsere med forskelligt smør bart pålæg og grøntsagsmos med kød eller fisk kan bruges som pålæg eller supplere op ved siden af. Tilbyd også rester fra aftensmaden - godt kogte pastaskruer, lidt ris med lidt sovs, små stykker frikadelle, eller hvad I nu har. Vand af kop

Puttes til middagslur med en flaske ca. kl. 13

Eftermiddag 15-15.30: Frugtmos eller frisk frugt i stykker, ½ bolle med lidt smør, ost, i takt med at hun nærmer sig 9 måneder kan du begynde med lidt tykmælk eller lignende om eftermiddagen med frugtmos i eller lidt rugbrødsdrys. Vand af kop

Aften 17.30: Mere og mere udgangspunkt i den mad I spiser, kartofler kan moses med lidt sovs og kødet give i stykker ved siden af. Grøntsager kan koges og serveres moset eller i små stykker, du kan naturligvis også tilbyde hende grøntsagsmos med kød eller fisk fra glas. Vand af kop

Puttes til natten 19-20 med en flaske mme

Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, det ser ud som om at det hele går som det skal hos jer og at I allerede er godt på vej videre til familiemaden:o)

- Tak for dine pæne ord om hjemmesiden:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Selvom jeg kun har sendt dig to spørgsmål, så kan jeg allerede mærke glæden og roen ved at jeg kan skrive til dig.

Tusind tak!
Hilsen mor til dreng på 7 måneder


Annonce