Svar: Søvn, kost og amning
Kære lidt forvirrede mor
Tak for dine rosende ord til min hjemmeside og re-design. Dejligt at høre at du kan lide det:o)
De dage, hvor din datter powernapper, vil hun naturligt have mere behov for at sove 3-4 lure modsat de dage, hvor hun tager en længere lur.
Det er rigtigt at jeg i de dagsplaner jeg sender, anbefaler at ramme et nogenlunde fast tidspunkt for mad og søvn igennem dagen. Dette handler om flere ting. Det har for det første noget at sige i forhold til vores indre ur, vores døgnrytme, at der er bestemte fødevarer vi spiser til bestemt tid osv. Der er også en sammenhæng mellem søvnen om dagen og søvnen om natten og så er det også vigtigt at der i forhold til både søvn og mad er nogle faste rutiner, som giver genkendelighed og tryghed. Samtidig er der noget vigtigt i at vi som familie spiser sammen. Vi skal så vidt muligt spise samme mad og det er omkring middagbordet vil mødes og drøfter hvad der sker i vores liv og dagligdag.
Men der skal naturligvis være plads til fleksibilitet og så holder tiderne ikke helt, sådan må det være. Det er jo naturligt at hvis barnet har haft en dårlig og afbrudt nattesøvn så vil barnet sove lidt mere om dagen, er der sket nogle trættende aktiviteter, så vil det også påvirke søvnen osv.
De fleste dage vil du sandsynligvis godt kunne have en nogenlunde fast plan og den kunne se således ud:
Tidlig morgen 04-06: Amning
Morgen 7.30: Grød, forsøg med lidt havregrød eller øllebrød nu hvor hun er 6 måneder gammel, vand af kop
Formiddag: Frugtmos eller frisk frugt i hånden, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur 9.30
Sover her ½-1½ time, hvad hun nu har behov for
Frokost 12: Grøntsagsmos og stille og roligt begynde med ...
... lidt kogt kød eller fisk, vand af kop og gerne agurkeskiver, brødskorper og lignende i hånden at sidde med.
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14 - det afhænger helt af hvor længe formiddagslur hun har taget. Hun må igen sove som det passer. Hvis hun har sovet en formiddagslur der var mindre end 1 time, så sover hun måske 1½-2½ time nu - har hun sovet længere formiddagslur, så er middagsluren kortere.
Eftermiddag 16: Ammes
Powernapper evt. det afhænger igen af, hvor meget hun har sovet i løbet af dagen
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere af jeres mad, vand af kop. Brødskorper eller lignende i hånden.
Puttes til natten med amning mellem 19-20 afhængigt af om hun har sovet powernap sidst på eftermiddagen/tidlig aften.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23-24: Evt. amning
Nat 23/24-04/06: Begynder at sove igennem uden mælk i dette tidsrum.
Hendes gråd omkring skemaden kan skyldes smagen, det kan også være tidspunktet, temperaturen, behov for at få noget at drikke (spise lidt, drikke lidt osv.), ønske om selv at være med osv. I må forsøge jer lidt frem.
Det er fint at lære hende at drikke vand sammen med alle måltider og på den måde lære at drikke af en kop eller et lille snapseglas. Hun kan på samme måde få modermælk eller mme i kop, når I når dertil.
De fleste børn vil i 9 måneders alderen trives med 2-3 amninger dagligt og det er forskelligt hvordan mor og barn trives med skiftende vagter. For nogen giver det ikke problemer, så ammes barnet bare, når mor er hjemme, for andre er det svært at finde en rytme og barnet bliver forvirret. I er nødt til at se hvad tiden bringer.
Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Renlighed
Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.
De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.
At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor