Svar: Mad, søvn og plan for dagen
Kære Sebastians mor
Nu hvor Sebastian er blevet 6 måneder, så vil det være rigtig godt at du begynder at tilbyde ham større variation af mad.
Lad grøntsagsmosen tage udgangspunkt i de grøntsager I selv spiser og lav lidt sovs med lidt sødmælk eller lidt smørsovs, der kan give mosen lidt smag. Du kan lave mos af pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv. Vær opmærksom på at selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.
I takt med at han spiser mere og mere grøntsagsmos så vil det være rigtig godt at du begynder at tilsætte kogt kød eller fisk. Han kan få alle slags kød: kylling, kalkun, gris, kalv, lam, okse, and osv. og det er en god idé at koge det eller lave det i ovn. Han må gerne få indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle), hvis I får det en dag og hvis du laver millionbøf eller bolognese, hvor kødet mere har stået og simret i sovs på panden end det har stegt, så må han også gerne få lidt af det. Hakket kød er ofte en fordel at begynde med.
Fisk er vigtigt fordi det indeholder gode fedtstoffer, som fremmer hjernens udvikling og det er vigtigt at tilbyde børn forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Børn under 14 år bør kun spise begrænset mængde af rovfisk. Det er tunbøffer, sværdfisksildehaj og gedde. Det skyldes at der er risiko for forurening af kviksølv. Men han må dog gerne få tun fra dåse, da de oftest indeholder meget lidt kviksølv og det kan være lidt mere praktisk at komme i grøntsagsmos.
Fisk bør igen koges eller laves i ovn, og skal det være lidt let i hverdagen, så kan du også købe makrel, torskerogn, sildepostej og lignende og bruge det.
Han må også gerne begynde at få de lidt grovere grødtyper - havregrød, øllebrød og flerkornsgrød og du kan begynde at tilbyde ham frugt - både frugtmos og frisk frugt i hånden.
Det vil være rigtig fint at tilbyde ham 3 skemåltider nu og lidt i hånden som mellem måltider. En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop. Evt lidt frugtmos på grøden og lidt frisk frugt i hånden inden han puttes til morgen/formiddagslur
Ammes og puttes til lur mellem 8.30-9 ligesom nu
Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller ...
... fisk, da han er glad for det lidt søde, så prøv med ærtemos og gulerodsmos. Hvis han virker lidt forkvalmet af kartoffel, så prøv at lave mos uden kartoffel. Du kan også bruge lidt risgrød som basis i stedet for kartoffel og så på den måde få flere forskellige typer grøntsager i ham. Vand af kop og agurkestænger, brødskorper eller lignende i hånden.
Ammes og puttes til middagslur ca 13
Eftermiddag 16: Ammes
Powernappen sidst på dagen kan måske springes over, men da han står ret tidligt op og ikke sover lang middagslur, så er det ikke sikkert han kan undvære den og det er helt okay.
Aften 17.30-18: Aftensmad som tager mere og mere udgangspunkt i det I andre spiser. Grøntsagsmos med kød eller fisk, lidt sovs og forskellig smag, brødskorper og lignende i hånden. Vand af kop.
Igen kan du en overgang bruge risgrøden som basis og så tilsætte forskellige grøntsager i stedet for frugtmos.
Ammes og puttes mellem 19.30-20
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sen aften 23/24: Ammes inden I selv går i seng og sover uden mælk til næste morgen tidlig.
Med hensyn til at sove på eget værelse, så kan jeg ikke vurdere hvor varmt der er .. det er det rigtige du gør med nedrullede gardiner og åbne vinduer for at holde værelset køligt - du må vurdere om det alligevel er for varmt for ham.
Det er meget naturligt for alderen at han vågner lidt op og snakker. Han øver sin stemme og om natten kan han høre sig selv på en helt anden måde. Det er en fase I skal igennem. Bliver han ked af det, skal du naturligvis tage ham op, men kan han falde i søvn af sig selv er det fint. Det kan her være en fordel med eget værelse, da han så ikke vil forstyrre dig så meget.
Opvågningen først på natten kan du imødekomme ved at lægge ham til brystet inden du selv går i seng. Det er aldersmæssigt forventeligt at han kun kan klare sig 6 timer uden mælk. Det vil sige fra ca 23/24 til næste morgen tidlig 05/06. Hvis han ikke får mælk omkring midnat, så vil han naturligt have behov for mælk 01/02 hvis han er puttet kl. 20.
Han skal have jerntilskud dagligt nu hvor han er 6 måneder gammel, du kan købe jerndråber eller smagsneutralt jernpulver. Begge dele sælges på apoteket.
Det er meget vigtigt at I spiser sammen og forsøger at være fælles om det. Det er på samme måde vigtigt at maden stille og roligt tager mere og mere udgangspunkt i den mad I andre spiser, så I alle spise sammen og spiser det samme.
Hans rytme vil ændre sig stille og roligt i takt med at han bliver ældre. Jeg håber at ovenstående plan hjælper jer lidt videre og viser hvordan I kommer videre frem. Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.