Svar: Er det tid til at gå fra 2 til 1 lur om dagen? - 10 mdr.
Kære Mor
De fleste børn vil først i 12-18 måneders alderen begynde at kunne nøjes med en enkelt lur dagligt. Samtidig tænker jeg at netop det at skulle starte i vuggestue, naturligt vil gøre din datter mere træt. Det er meget at skulle forholde sig til og det kan være svært at kapere så mange mennesker, nye rutiner osv. og derfor vil det være helt naturligt, hvis hun har behov for at få en formiddagslur og behov for at sove 2 gange dagligt. I takt med at hun så bliver ældre, vender sig til den nye dagligdag osv. så kan hun begynde kun at sove en gang.
At din datter vægrer sig mod at skulle sove hører alderen til. Hun vil gerne selv bestemme, det samme gør sig gældende, når hun skal spise, have skiftet ble osv. og det er et udtryk for at hun nu viser mere selvstændighed og egen vilje. Det er således et sundhedstegn og du må forsøge at møde hende, så godt du kan. Hun skal naturligvis have den søvn du som mor og voksen ved at hun har behov for, men måske kan du trække tiden lidt, så hun ikke puttes alt for hurtigt eller simpelthen starte med at trille hende en tur, hvor hun sidder op i barnevognen, kigger på verden og oplever. Det er jo det hun vil - hun vil ikke sove og opleve.
På den måde kan man ofte møde børn og så alligevel få dem til at sove. Når hun er fyldt op med indtryk og begynder at blive træt, så kan du lægge hende ned og hun kan så få sig en god lur.
At sove 2½-3 timer i løbet af dagen og sove 10-11 timer om natten er passende for et barn på 10 måneder. Det vil sige et samlet søvnbehov på 13-14 timer og det lyder som om at det passer fint på din datter.
Når hun vågner om natten, så er det fint og omsorgsfuldt at I tager hende ind til jer - det lyder jo som om at I alle 3 har det godt med dette og på den måde sover bedre. Du kan dog godt forsøge om du stille og roligt kan flytte hende tilbage i egen seng igen når du har sovet et par timer og føler pladsen er ved at blive for trang.
Jeg tænker at det er vigtigt at lade hende få den ekstra tryghed især lige nu, hvor hun også skal i vuggestue, så at kæmpe for at ændre en masse på søvnvaner som I føler fungerer, synes jeg ikke der er idé i lige nu.
Med hensyn til indtag af mad, så kunne jeg også godt tænke mig at hun spiste lidt mere varieret og mere mad, der skal tygges. Jeg vil foreslå dig at bage nogle havregrynsboller - de kan naturligvis ikke gøre det ud for rugbrød, men det er ernæringsmæssigt okay og vil være godt at øve 'tygning' på. Og så smager de rigtig godt og I kan alle spise dem - at I spiser samme mad er nemlig også vigtigt:o)
Opskrift på havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt ...
... klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Det er helt fint at du serverer mos ved siden af mad i stykker, så du er sikker på at hun bliver mæt nok. Det vil sige at du til frokost sagtens kan bibeholde grøntsagsmos med kød eller fisk og så ved siden af tilbyde hende mad i stykker - det er så både brødhapsere, godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle, kogte majs, ærter og gulerod osv. Hvor meget hun skal have af hver må du prøve at finde ud af. Det er bedre at hun får lidt hapsere og stille og roligt vender sig til det og får mere og mere - end at hun slet ikke får eller modsat bliver frustreret fordi hun får for meget.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen 7.30-8: Grød, prøv om du kan få hende til at spise lidt andet end risgrød ... Vand eller mælk af kop (prøv både at servere sødmælken lun og kold)
Formiddag 9-9:30: ½ bolle med smør, ost i stænger, ½ banan eller anden frugt - frugtmos eller frisk frugt, vand af kop
Puttes til formiddagslur ca kl. 10 og sover en lille times tid
Frokost 11:30: Brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg. Du må hjælpe hende med at spise det, hvis hun ikke selv kan. Det kan gives med fingrene eller du kan forsøge at lære hende at spise med gaffel. Brug gerne fiskepålæg - makrel, rognguf, tun, sildepostej osv. Giv hende også gerne lidt kogte ærter og majs, kogte pastaskruer, stykker af frikadelle osv. og så fyld efter med grøntsagsmos - det er fint at tilbyde en middagsret eller rester fra aftensmaden. Vand af kop
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til middagslur med en amning kl. 13:30-14. Start med at lade hende sidde op i vognen og put hende, når hun er træt og parat.
Eftermiddag 16: En lille portion tykmælk, A38 eller lignende med frugtmos, rugbrødsdrys, - nogle familier tilbyder også barnet minifras netop for at barnet kan øve sig lidt på pincetgreb og mad i stykker. ½ bolle med smør, ost, evt lidt frugtmos eller marmelade på. Vand af kop
Aften kl. 18: Familiemad, det er fint at du moser f.eks. kartofler med sovs eller tilbyder ris med sovs. Men ved siden af det der er moset skal hun så have mad i stykker. Det kan være kød i stykker, det kan være grøntsager, kartoffelbåde, pastaskruer og lignende som hun kan gnave lidt af. Hun skal altså tilbydes begge dele. Vand eller sødmælk af kop
Evt. lidt frugtgrød med sødmælk til dessert eller lignende
Ammes og puttes til natten ca 20-20.30 som nu
Det er normalt at børns vægt stagnerer lidt når de begynder at kravle omkring og bruge meget energi. De er derfor vigtigt at I fortsat sørger for at hun får fedt nok og stadig energiberiger hendes mad. Husk også stadig d-vitamin og jern.
Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Leg
For det lille barn er leg meget vigtigt, da det er igennem leg, at barnet udforsker verden og dermed udvikler sig. Og I begyndelsen er I forældre det bedste legetøj, og jeres barn vil elske jeres mimik, lyde og berøring.
Jeres barn har stor glæde af, at I tumler, triller, hjælper barnet med at cykle med benene, danser med barnet i armene... Ligesom jeres barn har brug for at mærke jer tæt på, ligge hud-mod-hud, blive kysset, krammet, kærtegnet og sunget for.
I takt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.