Annonce

Annonce

Svar: Skabe ny søvnrytme


10. maj 2008

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Umiddelbart lyder det som om at Arthur sover lidt under gennemsnittet, dog stadig okay. Han sover ca 3½ time i løbet af dagen og ca 9 timer om natten - altså ca 12½ time i døgnet, hvor de fleste børn vil sove måske 14 timer i døgnet, når de er 8-9 måneder gamle. Igen er dette jo et gennemsnit, så nogen sover lidt mere og andre lidt mindre.

Du fortæller at han ofte tager en lur sidst på dagen omkring 17.30 og jeg tænker at det er her hunden ligger begravet. Når han sover en powernap så sent, så vil den naturligt æde af nattesøvnen. Derfor vil det være helt fornuftigt at forsøge med nye søvnvaner.

Det er sådan at man ikke bare kan gå ind og ændre på en lur, man er nødt til at ændre lidt på hele dagens rytme. Det er også sådan at der hvor påvirkningen sker sidst er om morgenen. Du skal altså være forberedt på at selvom du begynder at ændre på tidspunkter og varighed af lurene om dagen og aftenen, så vil din dreng stadig vågne til samme tid om morgenen. Der vil altså være en periode, hvor han sandsynligvis vil sove lidt mindre end nu. Det tager tid - det kan godt tage 2-3 uger før du begynder at fornemme at der sker en ændring, så du skal have tålmodighed.

Det er også vigtigt at du indstiller dig på at rytmen, tidspunkter for søvn, mad osv. skal være ens uanset om det er hverdag eller weekend. Han kan simpelthen ikke skelne imellem dette og hvis du vil ændre rytme, så er det altså alle ugens syv dage:o)

De fleste børn vil i din drengs alder og når han skal begynde i dagpleje trives godt med en rytme, hvor de sover en kort formiddagslur - en lur på 45-60 minutter og så sover en lidt længere middagslur på måske 2 timer. På den måde vil det passe rigtig fint at de to drenge sover samtidig til middag.

Normalt skal man jo ikke vække børn der sover, men du må gøre et forsøg og mit forslag er derfor at du forsøger at vække Arthur lidt tidliere fra formiddagslur dag for dag. Prøv med 15 minutter af gangen. Det vil sige at hvis han den ene dag sover 2 timer, så sover han næste dag ...


Annonce

... 1t og 45 minutter, næste dag sover han så 1t og 30 minutter, næste dag 1t og 15 minutter.

Samtidig skal du så forsøge at give ham mad og putte ham på tidspunkter der passer til dagplejetid. Du skal også forsøge at holde ham vågen om aftenen, så han puttes til natten - evt. lidt tidligere en overgang - så powernappen sidst på dagen springes helt over.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05.30: Ammes og I står op.

Morgen 7-7.30: Havregrød vand af kop

Formiddag 9: ½ banan, ½ bolle med smør, lidt ost i stænger, vand af kop

Puttes til formiddagslur 9.30-10 og sover her en times tid


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Grøntsagsmos og ved siden af rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg - makrel, rognguf, sildepostej, smøreost, avokadomos eller lignende. Tilbyd også rester fra aftensmaden - godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle og lignende, vand af kop.

Puttes til middagslur ca kl. 13 - evt. med amning (men når han skal passes glider denne jo ud)

Eftermiddag 15.30-16: ½ bolle med smør, lidt frisk frugt i hånden eller frugtmos, det kan også være lidt flerkornsgrød med frugtmos eller du kan så småt begynde med lidt tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys, frugtmos eller bær. Vand af kop

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Fortsat både mad der er moset og mad i stykker. Evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop

Puttes til natten med amning mellem 19-20

Sen aften 23-24: Evt. ammes

Så udgangspunktet er altså at Arthur skal have lov til at regulere sin søvn og at du et eller andet sted må tro på at han kan det og derfor sover det han har behov for. Der er dog noget fornuftigt i at forsøge at ændre lidt på hans cirkadiske rytme (som det hedder) - hans indre ur, og det kan du gøre ved at forsøge ovenstående plan.

Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o) - og hvor er det dejligt at du har fået en ordning, hvor du kan arbejde halv tid og så vente med at starte rigtigt til november...

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce