Svar: Aktivering og leg
Kære Maria
Det er nu og de næste måneder frem (3-6 måneders alderen), at din datter begynder at blive mere og mere opmærksom på sine hænder og fødder. Hun åbner og lukker sine hænder og vil stille og roligt også begynde at bruge dem mere og mere bevidst.
Når du sidder med hende, så kan du se at hun begynder at kunne holde hovedet godt og dreje det bevidst efter lyde. Hun pludrer til dig og til legetøj og hun vil også begynde at le, hvor du kan høre at hun klukker helt nede fra maven.
I oprejst stilling vil hun begynde at støtte let på benene og sidst i perioden omkring 6 måneders alderen vil hun begynde at gøre hoppebevægelser, når du holder hende om livet og lader hende stå på dine lår.
Når hun ligger på maven vil hun støtte på sine albuer og du må gerne hjælpe hende med at ligge med armene/albuerne under sig, så hun ikke ligger og flyver med armene ud til siden. Armene bliver efterhånden mere og mere strakt og i takt med at hun begynder at kunne strække sine arme, når hun ligger på maven, så begynder hun også at trille fra mave til ryg.
Hun griber stadig usikkert men hun bliver dygtigere og dygtigere til at holde om ranglen eller andet du giver hende i hånden. Giv hende bløde ting, som ikke gør ondt, hvis hun rammer sig selv. De ting du hænger op foran hende, skal du hænge i forskellige højder. Nogle gange væk fra hende, så hun kan ligge og kigge på det lidt på afstand, andre gange helt tæt på hende, så du ...
... er sikker på at hun kan nå at ramme det med sine korte arme.
Hun bliver bedre og bedre til at putte legetøj i munden, skifte det fra hånd til hånd og det sker altsammen her i 3-6 måneders alderen.
Du kan købe rangle sokker som du kan komme på hendes fødder og du må gerne hjælpe hende med at få øje på tæerne ved at løfte hendes ben op og lave lidt bevægelege med fødder og ben. I slutningen af perioden vil hun selv begynde at gribe om sine fødder, tage dem i munden og vil også her begynde at trille fra ryg til siden og videre om på maven.
Bevægelege i 3-6 måneders alderen kan være:
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Din datter ligger på ryggen og du cykler med hendes ben imens du f.eks. synger 'hjulene på bussen drejer rundt'
- Hun ligger på ryggen, grib om hendes hænder og håndled og lad hende selv være med til at trække sig op. Først op i siddende stilling og derefter op at stå
- Hun ligger på ryggen, tag fat om læggen og bøj i hendes hofte og knæ. Lad hendes underkrop rulle fra side til side.
- Hjælp hende med at dreje fra side til side, ved at lade hende række efter noget legetøj.
Legetøj kan være:
Dig selv, barnet selv, spejl, vugge, luftture/gyngeture i f.eks. et lagen, sansetæppe - med knapper, frynser, bændler osv. Ting/rangler ophængt, legetøj som ruller. Legetøj med farver og lyde. Tøjdyr og gribedyr af stof, .
Svømning kan også være en rigtig god idé.
Jeg håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.