Svar: Mælk til mælkefrit barn?
Hej med dig
Med den alder din datter har, så vil det være rigtig godt, hvis du kan få hende til at spise hos dig 4 gange dagligt. På den måde er du sikker på at hun får sit mælkebehov dækket. I 8-9 måneders alderen vil du kunne nøjes med at amme hende 3 gange dagligt og efter 10 måneders alderen vil du sandsynligvis kunne skære ned til to.
Det er ikke rigtigt at jeg skal anbefale komælk til børn, det kommer jo fuldstændig an på hvad situationen er ...:o) Til et barn med mælkeallergi vil jeg jo aldrig anbefale komælk, men netop nutramigen eller profylac. Det er korrekt at disse mælketyper også er baseret på komælk. Men når man har mælkeallergi, så reagerer man på proteinerne i mælken og i de specielle erstatninger er proteiner blevet spaltet, så næsten alle børn med mælkeallergi kan tåle dem.
Alternativet til brystmælk, hvis der er tale om mælkeallergi er altså nutramigen eller profylac. Ellers er det en god idé at tilbyde barnet calcium og dette ordineres normalt af lægen.
Man siger normalt at børn efter 9 måneders alderen kan tilbydes større mængder komælk og at man i denne alder derfor kan begynde at give barnet en portion tykmælk eller lignende i stedet for f.eks. en eftermiddagsamning. Det vil også være udmærket at tilbyde jeres datter lidt sødmælk af en kop og lade mælk, ost og lignende indgå som en naturlig del af madlavningen.
Hvis det viser sig at barnet har mælkeallergi, så vil man med mellemrum provokere barnet. Det betyder at efter en periode uden mælk er det vigtigt at finde ud af, om dit barn stadig har mælkeallergi, eller om det nu kan tåle mælk. Det undersøges
ved en provokation, hvor barnet får lidt mælk. Og normalt foregår provokationen hos lægen eller på børneafdelingen, så man kan behandle barnet, hvis der kommer en voldsom reaktion.
Hvis provokationen viser, at barnet stadig ikke tåler mælk, så anbefaler man at der går mellem 6-12 måneder, før man forsøger at provokere igen. Det er tit svært for forældre at gennemgår en provokation. I den periode, hvor barnet ikke har fået mælk, har barnet jo haft det så godt. ...
... Men sundhedsstyrelsen anbefaler at man gør det, fordi hvis barnet kan tåle mælk, så skal man ikke fastholde det på en diæt uden mælk.
Det er især på grund af calcium og fedtindholdet at mælk anbefales til børn. Calcium er en vigtigt for vores celler og for opbygningen af skelettet og koncentrationen af calcium i blodet holdes stabilt via hormoner, hvor blandt andet også d-vitamin spiller en virkning. Hvis indtagelse af calcium er for lavt, så vil der frigives calcium fra skelettet. Det betyder at hvis calciumindtaget gennem længere tid er langt under anbefalingerne, så vil det resultere i en dårlig knoglemineralisering.
Det anbefales at børn fra 6-11 måneder får 540mg calcium dagligt og at børn i 12-23 måneder får 600mg calcium dagligt. Dette dækkes hovedsageligt gennem mælk. Det er almindelig drikkemælk, surmælksprodukter, mælk som indgår i madlavningen osv.
Hvis I beslutter at jeres datter ikke skal have mælk, så er det altså en god idé at tilbyde hende ekstra calcium, som I også har overvejet. Det er dog ikke sådan at man bare kan give barnet en masse ekstra calcium, for et for højt et indtag har negativ effekt på jernoptagelsen. Jern er særligt vigtigt for barnets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. Det er derfor nødt til at være en balance at få tilført barnet det, som er nødvendigt af forskellige vitaminer og mineraler og altså også calcium.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er altså i praksis nemmere at tilbyde barnet mælk ..
Jeres datters mælkeindtag bør med den alder hun har ligge mellem 600-750ml mælk dagligt, jeg synes ikke hun skal have mindre end det. Som sagt vil det være godt med 4 amninger på nuværende tidspunkt - tidlig morgen, eftermiddag, puttes til natten og sen aften - vil således være nok.
I kan naturligvis tale med lægen om at få en henvisning til en diætist, men i første omgang var det nok mere relevant at få en henvisning til en læge som kunne allergiudrede jeres datter og finde ud af om det er mælk hun ikke tåler, eller evt. noget andet... :o)
Jeg håber mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Brystpumpe
En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.
Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.
Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.
Hilsen mor til pige på 3 måneder