Brev:
Mælk til mælkefrit barn?
Hej Helen
Vi er forældre til en dejlig pige på nu 7 måneder. Hun har fået fast føde siden 4-måneders alderen, oprindeligt i håbet om at hun ville sove lidt mere end 1½-2 timer af gangen om natten. Søvnen hjalp maden ikke på, men hun har fra dag et spist som et tærskeværk, og nærmer sig nu de 10 kilo og 4 måltider om dagen.
Jeg har ammet lige så meget hun havde lyst til i de 3 måneder der er gået siden vi startede på kosten. Indtil for nyligt har hun derfor fået en tår hos mig 5- 6 gange om dagen, og 2-5 gange om natten, hvor moderen her desværre agerer sut det meste af tiden...
Nu begynder hun så at blive meget uinteresseret i mit bryst i dagens løb - der kan gå dage hvor hun kun får bryst tidlig morgen, en kort tår eftermiddag og så igen når det er sengetid.
Jeg forsøger at malke noget mælk ud og putte i hendes kost, men det holder hårdt at få mere end 30-40 ml ud.
Fra hun var 4 til 5 måneder fik hun mme i kosten, de mængder sundhedsstyrelsen foreskriver. Desværre har det lille pus haft astmatisk bronkitis 3 gange i sine første 6 måneder, og det gjorde, at vi besluttede at fjerne komælk fra hende, for at se om det kunne hjælpe.
Hun har ikke været syg siden, det er naturligvis svært at sige om der er en sammenhæng. Sikkert er det dog, at hun havde en masse knopper med skorper på i ansigtet, som forsvandt ...
... umiddelbart efter vi fjernede mme.
Hidtil har jeg ikke været bekymret for mælkeindtaget, da hun jo har fået rigeligt fra mig ved siden af den faste føde. Jeg har researchet en del omkring calcium, og vi var faktisk nået til den beslutning, at vi ville begynde at knuse calciumtabletter i hendes mad, så hun ikke fik mangel på kalk.
MEN nu bliver jeg alligevel usikker på det hensigtsmæssige i vores adfærd. Jeg ved jo ret beset ikke hvor meget mælk hun får fra mig efterhånden - men 2 til 3 måltider med slubrende drikkelyde bliver det da til på et døgn.
Jeg ved godt, at du SKAL anbefale komælk til børn. Men hvis vi skal tilbage på mme, hvilke mængder skal det så være i? Og hvornår mon hun er gammel nok til at vi kan dække hende ind via kosten i stedet? Hvad er det egentlig i komælken, ud over kalk, som er essentielt? Vi har overvejet at finde en klinisk diætist, for at få sammensat en kostplan, der sikrer hende de næringsstoffer hun skulle have via komælken - var det mon en ide?
Vi prøvede på et tidspunkt at give hende Nutramigen, men det smager jo simpelthen så fælt, og var ikke noget hun var vild med. Og selvom Nutramigen er til mælkeallergikere, så er det vel stadig lavet på komælk....?
hmmm - en masse spørgsmål fra en usikker mor, der jo som alle mødre bare vil gøre det bedste for sit barn...
De bedste hilsner
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S