Annonce

Annonce

Svar: Søvn uden bryst om natten - og mælk nok


5. maj 2008

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Det er altid svært at vide, hvor meget mælk barnet egentlig får når man ammer og en udmalkning kan naturligvis godt give en rettesnor, det er dog ikke et sandt billede man får.

For det første varierer din mælkemængde dagen igennem - du vil således naturligt ofte have meget mere mælk om morgenen og først på dagen end du vil have om aftenen. Samtidig vil man med en brystpumpe ikke kunne arbejde med og stimulere brystet helt så godt, som et barn vil kunne gøre og sandsynligheden for at din datter får mere mælk ud af brystet når hun spiser ved dig, end du får ud med en brystpumpe er derfor stor.

Det er også sådan at børn der ammes ofte spiser lidt hyppigere end børn der får modermælkserstatning. Man må således regne med at når man ammer, så er man lidt mere på i løbet af dagen og aftenen end hvis man giver flaske. Et barn der bliver ammet, kan således godt have lidt mere behov for en ekstra amning, for at få sit mælkebehov og tørstbehov dækket.

I forhold til din datters alder må det dog nu godt kunne forventes at hun sover natten igennem - det vil sige mellem 5-7 timer uden at få mælk. Altså sover f.eks fra kl. 23/24-05/06. Men det betyder jo naturligvis ikke at hun ikke kan vågne alligevel - det betyder bare at hun i dette tidsrum skal lære at sove uden at få mælk.

I stedet kan hun få en tår vand, hjælpes med at skifte stilling, blive lagt rigtigt igen (børn i den alder har ofte en motorisk uro og vågner ved at de har fået lagt sig uhensigtsmæssigt), kærtegnes, holdes i hånden, beroliges osv.

Hvis hun er nødt til at få brystet, så kan løsningen være at tilbyde brystet kortvarigt, ...


Annonce

... lade hende die lidt, få roen og så trække brystet ud af munden igen. Hun får altså brystet som hun beder om og som giver hende tryghed, men stille og roligt skal du altså forsøge at lirke brystvorten ud af munden på hende. Søger hun det igen, må hun have det igen, men kun for en kort tid, så skal brystet lirkes ud af munden igen.

Samtidig med dette, skal hun have en anden form for beroligelse. Det kan være at holde hendes hånd, stryge hende over håret, vugge hende blidt på hoften (hvis I ligger ned sammen), eller et stille 'ssy/ssåå'. Det er tanken at din datter så stille og roligt vil kunne finde roen ved dette og kunne undvære brystet helt. Du vil altså på sigt kunne nøjes med dine kærtegn og beroligende ord.

Det kan, som du også er inde på være en god idé at lade far tage over. Far kan jo af god grund ikke amme og forbindes ikke med dette, men kan give masser af kærtegn, fysisk kontakt og nærhed. Derfor kan det være en god idé at lade far tage over om natten for at komme helt væk fra brystet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle børn er i denne alder meget tryghedssøgende og det bliver mere, jo mere selvstændig og aktivt motorisk udfordrende barnet bliver (begynder at kravle). De har i denne alder ekstra meget behov for fysisk kontakt og derfor hjælper det nogle gange at lægge en madras på gulvet og putte sig med barnet... Hvis man er sikker på at hun ikke behøver mælken og man er helt tilrådighed, kan give alt det hun behøver af nærhed og kontakt, så kan man som forældre nok bedre klare det:o)

Måske skal I arbejde på at undvære natamning i pinsen..

Jeg håber mine tanker hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Graviditet uden for livmoderen

Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.

Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.

Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce