Svar: Lære at falde i søvn og sove i længere tid af gangen
Hej med dig
En vigtigt del i at lære at sove selv, handler om struktur og faste rammer og derfor er I nødt til at starte her, hvis I vil ændre på den vane og den søvnrytme, jeres datter har.
Vi har et indre ur som vi følger og påvirkningen af dette indre ur er hele dagens forløb. Den rytme som vores krop følger kaldes for den cirkadiske rytme og påvirkningen af den sker gennem blandt andet rutinerne for dagen, tidspunkterne vil spiser på, den mad vi spiser, lys, mørke, og så de rutiner og ritualer vi har når vi skal have kroppen til at slappe af og finde roen. Nogle mennesker skal helst se fjernsyn, andre hører musik, atter andre skal læse i en bog for at få kroppen til at slappe af og koble fra.
Man taler om "zeitgebers" - tidsmarkører. Det er f.eks. at man sover når det er mørkt og er vågen når det er lyst. Men det er også ting som morgenmad (rundstykker, juice og havregryn) det er ting vi associerer med morgen, hvor flæskesteg, brun sovs osv. er ting vi associerer med aften. Byttes der rundt på disse ting, så bliver vi forvirrede.
Hvis du skal lære din datter at sove, så er det derfor nødvendigt at du i løbet af dagen indføre nogle zeitgebers, nogle faste rutiner og ritualer som hun på sigt vil associere med at skulle sove. I takt med at hun bliver ældre, begynder at få mad, skal spise på mere ...
... faste tidspunkter osv. så bliver dette naturligvis lettere. Det vil her være naturligt at hun får morgenmad, frokost, ammes osv. og så puttes til mere og mere fast tid - aldersmæssigt er hun jo lige nu på grænsen til dette.
Men du kan dog stadig forsøge at indrette dagligdagen ud fra ovenstående og du skal her holde dig til at hun skal sove 3 gange dagligt. Hun har brug for en formiddagslur, en middagslur og en lur sen eftermiddag/tidlig aften. Du skal forsøge at starte og slutte dagen på nogenlunde samme tid uanset om det er hverdag eller weekend og du skal indføre helt faste rutiner for dagen, måden du putter hende på, amning, sutteklud, svøb, putte i barnevognen osv.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal arbejde ud fra et gennemsnitligt søvnbehov, der hedder 5-6 timer om dagen og 10-11 timer om natten. Naturligvis afbrudt af mælkeindtag nat. Sammenlagt vil hun have behov for ca 15 timers søvn i døgnet.
Hvis du vil ændre noget, så er det altså nødvendigt at du begynder at indføre rutiner og struktur. Dagene skal ligne hinanden og der er nødt til at være "zeitgebers" og associationer med søvn. Det kan godt være at I ikke har haft det endnu, det kan også være at det vil være svært for dig, men det er vejen frem og måden du skaber gode sovevaner for din datter.
Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Pusleplads til baby
Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.
- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.
- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...
Køkkenhygiejne
Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.
- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.
- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.