Annonce

Annonce

Svar: Behov for mælk eller vand om natten


30. april 2008

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Christina

Jeg tænker at du har fuldstændig ret i at det er længe at sove fra 19 til 8 uden mælk eller vand og at det derfor er helt naturligt at din dreng vågner op og kræver at få noget at drikke.

Man kan som du spørger, så vurdere, hvorvidt det er mælk eller vand han skal have og om man kan gøre noget for at det ikke er kl 03, hvor duselv sover allerbedst.

Jeg kan ud fra din plan se at du ammer ham 2 gange i løbet af dagen og det vil for nogle være nok. Det afhænger helt af hvor meget mælk du fornemmer at du har. Hvis du fornemmer at du stadig har godt med mælk til ham så synes jeg du skal begynde at tilbyde vand nu, men hvis du modsat tænker at han ikke drikker ret meget ved brystet de to gange, han tilbydes det, så synes jeg du skal satse på amning gange 3 indtil han er 9-10 måneder gammel, så kan du skrue ned til 2 gange og i stedet tilbyde en portion tykmælk eller lignende om eftermiddagen.

Du kan vælge om du vil forsøge at amme ham sen aften - evt. tage ham op og lægge ham til uden at han vågner eller tilbyde ham en flaske i sengen (hvis han er vant til flaske, og det fornemmer jeg at han er). Han vil måske kunne spise i søvne. Modsat tænker jeg også at det er en meget god rytme at han allerede nu sover så godt igennem og at det derfor må være at foretrække at tilbyde ham vand, hvis og når han vågner, så I stille og roligt kommer væk fra mælken - det er jo kortvarigt der er tale om, så vil hans mælkebehov også kunne blive dækket af komælk.

Jeg kan godt forstå du gerne vil have hele dagen flyttet, så han stille og roligt begynder at stå tidligere op og sove tidligere middagslur. For at flytte på hans rytme, er det vigtigt at du forsøger at ændre rytmen for hele dagen. Det vil sige at du stille og roligt forsøger at vække ham om morgenen og så gør det tidligere og tidligere dag for dag.

Det vil sige at hvis han normalt vågner kl. 8, så vækker du ham 7.45, næste dag kl. 7.30, ...


Annonce

... næste dag 7.15, næste dag kl. 07 osv. indtil du synes det passer. På samme måde skal du så passe tidspunkterne for lur ind, og tidspunkterne for mad ind, så det hele flyttes frem.

Du skal være opmærksom på at din dreng sover en del i løbet af dagen og at du således kan være nødt til at forsøge vække ham lidt fra dagslurene, for at få ændret på søvnrytmen. Når man gør sådanne ting, skal man altid vurdere hvad man ændre - det er problematisk at ændre noget som faktisk fungerer godt...:o) Så kan det være bedre at ændre det hele samtidig med at han starter pasning fordi det nye sted, de nye indtryk osv. alligevel vil gøre ham både aktiv og anderledes træt og søvnen vil også ofte ændre sig alligevel.

Den plan du kan arbejde frem mod ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Evt. amning og sover videre.

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9: ½ bolle og frugt

Puttes til formiddagslur 9.30-10, sover en time


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, rugbrødshapsere, rester fra aftensmaden, agurkestænger osv. Vand af kop

Puttes til middagslur evt med amning inden kl. 13-13.30 og sover her 1½-2 timer

Eftermiddag 16: En portion tykmælk med frugtmos, ½ bolle med smør, lidt ost, frisk frugt

Aften 17.30-18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager - både moset mad og mad i stykker. Sovs af forskellig slags og fokus på smag og kraft. Vand af kop.

Evt. en portion frugtmos med mælk til dessert eller nogen bruger en godnatgrød, for at sikre at barnet ikke er sulten efter aftensmaden.

Ammes og puttes til natten mellem 19-20

Sen aften 23: Evt. amning/flaske - simpelthen for at undgå dette midt nat og i 9-10 måneders alderen erstattes med vand i stedet - hvis planen følger ovenstående bliver mælkebehovet fint dækket i løbet af dagen og du kan roligt tilbyde vand om natten.

Jeg håber at ovenstående giver dig en idé om hvordan du kommer videre, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vælling

Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.

Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce