Svar: Dermatitis herpetiformis og glutenallergi
Kære Jeannie
Glutenallergi eller Cøliaki er en kronisk sygdom, som er delvist arvelig. At have glutenallergi eller Cøliaki er derfor ikke en allergisk reaktion over for gluten i fødevarer (som ved andre allergier), men skyldes en sygdom i tyndtarmen. Det betyder at hvis man har Cøliaki og spiser mad med gluten, så skades tarmens slimhinde, maden fordøjes dårligere og man optager derfor ikke næringsstoffer optimalt.
Når en person har Cøliaki og spiser en glutenfri kost heler tyndtarmen op og evnen til at optage næringsstoffer bliver normal. Hvis personen atter spiser gluten, skades tarmen igen og det er derfor vigtigt at personer med Cøliaki spiser glutenfrit resten af livet.
Dermatitis herpetiformis er en hudsygdom, hvor man har de samme forandringer i tarmen som ved Cøliaki. Hvis man har denne hudsygdom skal man derfor spise glutenfri kost. Hudsygdommen har således ikke noget med herpes virus at gøre, selv om navnet kunne lyde sådan.
Dermatitis herpetiformis viser sig som små klynger af røde kløende knopper, der i begyndelsen kan være væskefyldte. Symptomerne er intens brændende, stikkende og kløende ...
... områder især lokaliseret til albuer, knæ, isse, ryg og bagdel. Men andre områder af kroppen kan også være involveret. Diagnosen stilles som regel ud fra en biopsi (prøve fra huden) og/eller en blodprøve.
Hvis man som forældre lider af glutenintolerans kan man forebygge at ens barn får det ved at amme fuldt ud i 6 mdr og først efter 6 mdr´s alderen begynde at tilbyde barnet mad med lille indhold af gluten. Gluten findes hovedsageligt i hvede, ryg og byg.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ved mistanke om glutenintolerans hos et barn er det vigtigt at barnet bliver diagnostiseret af en læge. Hvis man på egen mistanke sætter barnet på diæt er der risiko for at barnet bliver fejlernæret. Samtidig vil et barn med Cøliaki også kunne blive væksthæmmet, da evnen til at optage mad er dårlig. Ved diagnosticereing af glutenintolerans bør man derfor altid i samarbejde med en diætist få planlagt en korrekt kostsammensætning. Ved gluten intolerans skal man indtage ris, hirse, majs, soya, kartofler mv. og undgå indtag af 'mel', hvede, rug, byg mv.
Jeg har udbygget svaret lidt også til glæde for andre brugere af siden. Håber at det hjælp dig lidt videre.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Tandbørstning
For at undgå huller i tænderne skal barnet have børstet tænder, ligeså snart den første lille tand bryder frem.
Det er vigtigt at børste tænderne to gange om dagen - morgen og aften.
Gør det til en vane at børste tænderne hver dag og på et tidspunkt, hvor det passer ind i jeres rutiner - f.eks. om morgenen, når I står op, og om aftenen inden barnet skal i seng.
Brug en blød tandbørste, som passer til barnet alder. Børst både indvendig og udvendigt på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.