Svar: Falde i søvn - 13 mdr.
Hej med dig
Det lyder relevant i forhold til din datters alder at hun har behov for at sove 2-2½ time i løbet af dagen og om natten ca 11 timer, så hun sammelagt sover ca 13 timer i døgnet.
Det er dog også sådan at dagluren jo ofte vil regulere sig ind efter nattesøvnen - jo længere nattesøvn, jo kortere dagslur og omvendt. Tidspunktet for dagsluren spiller naturligvis også ind på hvor tidligt hun kan blive puttet om aftenen, tingene skal jo gerne passe sammen. Du fortæller at hun puttes kl 21-21.30 - hvis vi siger at hun har behov for 11 timer nattesøvn, så begynder dagen således kl. ca 8 ... hvornår starter dagen hos jer?
Den bedste måde at gribe det an på er ved at putte hende et kvarter tidligere hver aften. Den første aften putter I hende kl. 21.30, den næste kl. 21.15, den næsten kl. 21 osv. samtidig med at I tager hende op til vanlig tid i løbet af dagen.
Derudover synes jeg at I skal sætte jer hos hende, læse en godnathistorie, evt. tilbyde hende en kop mælk og på den måde lade roen komme over hende. Det er helt fint at hun lige nu giver udtryk for at du ikke må gå fra hende, derfor skal du naturligvis sidde hos hende, holde hende i hånden ...
... og betrygge hende i at hun roligt kan sove. Hvis hun laver sjov, så må du gå, det er vigtigt at hun forstår at hun skal sove nu og at hun trygt kan gøre det. At det ikke er tid til underholdning.
Så du skal altså finde balancen imellem at give hende den nærhed og kontakt som hun beder om og samtidig være konsekvent og holde fast i at hun skal sove og ikke underholde. Hvis hun ved at du sidder der lægger sig til at sove i løbet af 15 minutter så er det rigtig godt givet ud, i forhold til at gå og hun så græder og oplever det at skulle sove som noget slemt.
Samtidig skal du så også holde fast i at hun skal lægge sig ned, for hun skal sove nu og ellers må du gå og gå til og fra som du også har forsøgt.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Et alternativ til at gå og sidde hos hende, kan være at holde sig i nærheden, være på værelset eller i gangen uden for døren, så hun kan se og høre dig. Så kan du verbalt fortælle hende at hun skal lægge sig ned, sove nu osv. og du er der, men uden at være fysisk tæt på hende. Som du beskriver det så lyder det dog som om at din datter lige nu vil være mest rolig med fysisk kontakt og en hånd at holde i sammen med en godnathistorie.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Bleer
Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.
Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.