Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise grøntsager - 2 år, 3 mdr.


23. april 2008

Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ellas mor

Min umiddelbare tanke er at Ella lyder til at stortrives - grøntsager eller ej og jeg synes det er rigtig fint at du forsøger at tage det afslappet og forholder dig roligt omkring, hvorvidt din datter indtager det ene eller det andet. Du sørger jo for at lave spændende og sund mad, børnevenligt osv. og du tilbyder også din datter en multivitamin så du er sikker på at hun får, hvad hun skal have.

Det er meget normalt at børn er selektive og derfor anbefaler jeg at man ser på indtaget over flere dage og ikke kun over en dag. Hvis man se på hvad barnet indtager over en uge, så vil der ofte være gledet lidt af alle fødevarer ned, men på en enkelt dag, kan det nogle gange være svært. Det vil være sådan at det nogle dage er kødet der trækker, andre dage pastaen og en anden dag er det så noget andet og det er okay.

Man kan godt i visse retter som f.eks. lasagne snyde lidt og blende lidt grøntsager i kødsovsen så barnet på den måde får lidt grønt. Ligesom man også kan komme gulerod, spinat og lignende i de hjemmebagte boller. Men de fleste børn vil ofte helst have tingene adskilt og derfor er det en god idé, at servere maden, så barnet kan se hvad det er og vælge ud fra, hvad det har lyst til den dag.

Mange børn kan ofte også bedre lidt rå grøntsager end kogte grøntsager og derfor kan man nogle gange med held tilbyde barnet en tallerken "før aftensmad" med lidt forskelligt grønt. Det kan være ærter, majs, gulerod, agurk, rød peberfrugt, avokado, blomkålsbuketter og lignende. Man skal huske at det ...


Annonce

... tager lang til at gnave sig igennem en rå gulerod og derfor skal den skæres i smalle stænger, som barnet kan spise inden for rimeligt tid.

Hvis barnet således har fået lidt grøntsager inden aftensmaden, så behøver man ikke fokusere så meget på indtaget ved middagsbordet. Grøntsager kan på samme måde med fordel gives til frokost sammen med rugbrød og derudover kan man nogle gange her med held lave en grøntsagsmos og bruge den som pålæg. Det kan være avokadomos, broccolimos eller lignende. Kolde kartofler kan også bruges som pålæg og det er helt okay at krydre med lidt hvidløg, purløg, timian, oregano og lignende i den grøntsagsmos du laver.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du ved at Ella spiser pasta og I skal have noget mad, som hun normalt ikke spiser særlig meget af, så sker der ikke noget ved at du en gang imellem koger lidt pasta til hende. Ligesom du også nogle gange kan give hende et stykke rugbrød, sammen med den varme mad. Min tanke er at når der er lidt på tallerkenen som barnet er glad for og spiser, så vil der ofte også glide lidt ned af det andet. I hvert fald blive smagt på det og barnet (og forældrene) får stadig en oplevelse af at et er hyggeligt, vi spiser sammen - og det betyder rigtig meget i forhold til gode madvaner fremover.

Jeg synes altså at det vil være en god idé, hvis du kan forsøge at få lidt grøntsager ind i løbet af dagen og ikke kun om aftenen. Men når det er sagt, så er det rigtig fint ikke at gøre et stort nummer ud af det, - din datter lyder ikke som om at hun mangler noget.

Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for denne form for brevkasse - den er helt fantastisk for en 1. gangs mor som mig, som altid er bekymret for om jeg nu gør tingene godt nok:-) Så et tak herfra.

Helle, mor til dreng på 1 år


Annonce