Svar: Aftensmad - hvad er det rigtige at gøre?
Kære Maria
Jeg synes det vigtigste er at børn spiser og at de oplever det at spise som noget rart og hyggeligt. Derudover er det min erfaring at mange børn har svært ved at finde ud af, hvad de skal gøre med groft moset mad og derfor får det galt i halsen. Mad som kommer med ske, vil de automatisk synke og derfor bliver nogen forvirrede, hvis maden indeholder klumper. Derfor har mange børn netop i 8-9 månedersalderen det meget bedre med at få maden serveret adskilt.
Det vil sige at man bibeholde mos og grød i en konsistens, som bare skal synkes, når det kommer med skeen og at man så ved siden af dette serverer rigtig mad i stykker. Så lærer barnet stille og roligt at den mad som kommer med fingrene eller en gaffel skal jeg tygge og den mad som kommer med ske kan jeg synke. På den måde kan man fint begynde at introducere barnet for mere og mere familiemad og samtidig sikre at barnet bliver fyldt godt nok op og ikke er sulten efterfølgende. Det er jo også sådan at det kræver rigtig meget energi og koncentration at spise mad i stykker og derfor vil mange børn blive for trætte og ikke mætte nok, hvis de i denne alder kun får denne type mad.
Samtidig er det sådan at ...
... børn finder tryghed ved det som er genkendeligt og netop i de perioder, hvor mange børn lukker munden og skubbe tallerkenen væk (det sker en gang imellem:o)) så er det en god idé at servere noget man ved at barnet godt kan lide og spiser, sammen med noget nyt. Det kan være et stykke rugbrød sammen med den varme mad, det kan være pastaskruer eller hvad man nu ved barnet gerne vil have. Det at der på tallerkenen er noget barnet kender og føler sig tryg ved og glad for gør at barnet spiser og stille og roligt begynder barnet ofte at smage på noget af det andet, det nye som kan ligge på tallerkenen.
Jeg ser derfor ingen problemer i at du gør, som du gør:o)

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til frustration og selvstændighed og temperament, så hører det alderen til og der er således intet unormalt i det du fortæller. Mange forældre fortæller netop ofte hvordan de til et barn i 9-10 måneders alderen kan stå og tænke "hvem er den pige?" fordi man pludselig ser nogle sider af sit barn som man ikke har set før...:o)
Det er helt normalt og du skal se det som et sundhedstegn.
Jeg håber hermed at have fået beroliget dig lidt, du kan jo hilse de andre i mødregruppen og fortælle hvad jeg har sagt:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.