Svar: Soveproblemer, udvikling og forberedelse til vuggestue
Kære Sebastians forældre
Da Sebastian nu er 9 måneder gammel, så vil han normalt have behov for at sove ca 14 timer i døgnet - dette er gennemsnitligt så nogle sover mere, andre mindre. Børn vil i den alder normalt fortsat have behov for at sove 2 gange dagligt og hvis de som Sebastian sover fra ca 20 til 06 - altså 10 timer, så vil han altså normalt have behov for at sove mellem 3-4 timer i løbet af dagen - jeg kan derfor godt forstå at I ikke synes 2 x 45 minutter er særlig meget, hvis han de fleste dage nøjes med dette.
Planen for dagen ser dog rigtig fin ud og et eller andet sted må man jo tro på at han sover, når han har behov for at sove. Du beskriver jo en dreng som udvikler sig godt og har et stort aktivitetsniveau og ikke som en dreng der mangler søvn... At få ham til at sove længere end han gør er derfor svært og I gør allerede alt det gode og vigtige i den forbindelse.
Vores søvn og søvnrytme hænger sammen med mange ting. Men blandt andet den daglige rutine og rytme. Tidspunkterne vi spise på, maden vi spiser, om det er dag eller nat osv. har stor betydning for vores søvn og den rutine og rytme I har jo jer er rigtig fin.
Han har en alder nu, hvor han begynder at vise mere selvstændighed og også begynder at adskille sig lidt fra jer. Han er igang med en stor udvikling og viser mere og mere egen vilje og temperament og at protestere mod at sove hører derfor alderen til... Jeg tænker derfor at I skal forsøge ikke at gøre alt for meget ud af det - det er frustrerende at trille rundt med barnevognen i en time mod at han sover 15 minutter og det har ingen af jer på sigt gavn af. Så er det bedre at I siger til jer selv, at lige nu har Sebastian brug for mere vågentid - han er igang med at udforske og udvikle sig selv og sin omverden og det skal han have lov til.
I må gerne hjælpe ham med at kravle, komme op på alle fire og stå og rokke der, det kan hjælpe ham til at kravle. I kan også anskaffe jer en babygynge, altså en af den slags, hvor man sidder i en stol med en sele og gynger frem og tilbage. Det vil han sikkert elske og så kan nogle af hans vågne timer bruges på det... :o)
Det er rigtig godt at I nu forsøger at få ham ud ...
... af svøbet så han lærer at sove uden og jeg tænker at det må give helt sig selv i løbet af sommeren, når han skal sove ude i sin barnevogn - det bliver simpelthen for varmt for ham at være svøbt. Derfor er det rigtig fint at I lader ham sparke klædet af og forsøger at give ham fysisk ro ved at lægge jeres hænder på ham og også holde ham i hånden. Netop det at have en at holde ved virker for mange børn beroligende og jeg tænker at netop dette princip, vil de også kunne bruge i vuggestuen.
Der er altid en pædagog hos børnene når de sover og jeg tænker at vedkommende godt vil kunne stå og holde Sebastian lidt i hånden, hvis det er nødvendigt. Nogle gange kan man også have sin egen barnevogn med, så han kender den og føler sig tryg ved det. Derudover tænker jeg at han jo sandsynligvis vil blive ekstra træt af alle de indtryk han får, når han starter og at der måske i sig selv vil give helt nye sovevaner.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er dejligt at du har mulighed for at give Sebastian en langsom indkøring, brug den på at gøre ham tryg ved stedet og vær ikke for lang tid om at lade ham forsøge både at spise der og sove der. Det er vigtigt at han ret hurtigt for disse rutiner med og vender sig til den nye rytme. Det vil også være godt at han kommer roligt af sted om morgenen og at du så henter ham tidligt. Måske har I mulighed for at tage på besøg i institutionen et par dage, så han har prøvet at være der sammen med dig. Tal også med dem om, hvordan du oplever ham og hvad behov han har, når han skal sove. Måske har de forskellig mulighed for at putte ham - inde, ude, i egen vogn, i seng, i krybbe eller lignende så I fælles kan finde ud af hvordan I mon hjælper Sebastian bedst.
Det lyder altså således som om at I allerede gør hvad I kan og at I lige nu har en dreng som bare ikke sover særlig meget, men som i stedet bruger sin energi på at udforske sig selv og sin omverden - tiden skal ikke soves væk:o) Det vil ændre sig i takt med at han bliver ældre og starter i vuggestue og der er for mig at se ikke så meget andet I kan gøre end at bibeholde de gode rutiner og tanker som I allerede gør.
Håber det hjælper at få at vide, at man gør det godt allerede! Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Zoneterapi
Zoneterapi er en alternativ form for behandling, som bruges i flere situationer.
Nogle oplever, at det virker smertelindrende under fødslen, og andre synes, det hjælper, når deres barn græder meget på grund af mavekneb eller lignende.
Zoneterapeuter findes mange steder. Hvis man ønsker at få zoneterapi under sin fødsel, kan man spørge på fødestedet, om en jordemoder kan tilbyde dette. Hvis man ønsker at bruge zoneterapi til sit barn, så skal man selv finde en...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.