Svar: Søvn, brød, tænder, vitaminer og vægt
Kære Sonja
Det lyder som om at I trives hos jer og som om at det går rigtig godt på alle måder. Det er dejligt at I har fået en god dagplejer som børnene og du lyder til at være tryg ved:o)
Når man har flere børn, så er det svært at lade være med at sammenligne, og især når man har tvillinger må det nogle gange være svært. Der er dog forskel på børn - forskel på hvor meget de spiser, hvor meget de sover, hvor hurtigt de udvikler sig, hvornår de får tænder og hvilke tænder osv. osv. Og alt det du fortæller lyder umiddelbart helt normalt - de forskelle der er er altså helt normale for børn:o)
Med hensyn til søvn og anbefalinger om søvnbehov, så er det jo gennemsnitligt og det vil sige, at når jeg skriver at børn i dine børns alder sover 13-14 timer i døgnet, så betyder det at nogen sover mindre og andre sover mere. Det du fortæller med at børnene sover 10-11 timer om natten og 2-3 timer om dagen lyder helt normalt og fint i forhold til gennemsnittet - de kommer jo op omkring de 13 timer. Samtidig fortæller du at din datter sover lidt mere om dagen og det kan godt være at Christian ville være lidt mindre pylret, hvis han fik den samme time ekstra som sin søster - men du vækker ham jo ikke, så derfor må du et eller andet sted gå ud fra at han vågner, fordi han ikke har behov for at sove mere. Havde han brug for den time ekstra, så sov han vel den time ekstra... :o)
Hvis I oplevet Christian meget træt i løbet af formiddagen eller sen eftermiddag, så kan I naturligvis godt forsøge at putte ham til en ½ times powernap, men igen - hvis han ikke viser behov for at ville sove, så må I gå ud fra at han sover det han har brug for...
Der er ingen tvivl om at udviklingen også spiller ind. Deres motoriske udvikling og det at de nu oplever meget mere. At starte i dagpleje, skulle forholde sig til nye rutiner og vaner, det trætter og kan samtidig give flere drømme, flere tanker at bearbejde som igen også giver øget træthed og dermed øget pylren. Ting skal derfor have sin tid.
Med hensyn til brød, så der sker i princippet ikke noget ved at du giver børnene brød med hele kerner. Problemet i det er dog, at de har svært ved at optage næringen fra kernerne, så hvis kernerne kommer hele ud, så får de ingen glæde af dem og får de for mange, så kan de få en meget løs afføring.
Med den alder børnene har nu, så sker ...
... der ikke noget ved at de nogle gange får det brød som du selv synes er lækkert og som du selv spiser. Men du må forsøge dig frem og variere det lidt og se, hvordan de påvirker dem. Det er stadig en god idé at vælge brød som er lidt groft i det, men uden hele kerner.
Kostfibre findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel, fuldkornsmel og havregryn er lavet af hele kerner, men hvor kernerne er blevet valset eller formalet, så skallens kostfibre kommer med. Brødet indeholder altså kostfibre, selvom man ikke kan se de hele kerner.
De fleste børn vil sandsynligvis omkring 1½ år være så gode til at tygge og så godt igang med familiemaden, at det ikke vil være noget problem. Men igen - vurder og varier lidt hen af vejen. Det er vigtigt at de kan optage næringen af det de spiser.
Der er intet problem i at tygge, selvom tænderne kommer op forskellig. Gummerne er hårde og der hvor der mangler tænder tygger børnene alligevel. Det er dog klart at meget groft brød, vil de sandsynligvis ikke kunne tygge før de har et fuldt tandsæt.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan på apoteket købe multivtaminpiller med forskellig smag, som mange børn godt kan lide. Fordelen ved disse er at de let knækkes over, så du kan give dem kvarte og dermed sikre dig at de ikke synkes hele og kommer i den gale hals. Det er tygge tabletter.
I forhold til Katrine vil det være godt hvis du fortsat energiberiger hendes mad lidt, sørger for en smørklat i havregrøden osv. Tænk også på at fisk generelt er godt for børn (og for voksne) - der er nogle essentielle fedtsyrer i fisk som vi har godt af at få. Prøv derfor at gøre det til en vane at give børnene fiskepålæg til deres frokost og at spise fisk et par gange om ugen til aftensmad. Det er gode og sunde fedtstoffer hun og Christian skal have.
Protein er også vigtigt. Proteiner findes især i kød, indmad, æg og forskellige fuldkornsprodukter. Lad derfor begge børn spise disse ting også. De må f.eks. gerne få hårdkogt æg og de må også gerne få omelet æggepandekager og lignende.
At være spinkel betyder ikke at man så bare skal fyldes med kager og saftevand. Det er stadig vigtigt at du tilbyder børnene sund og nærende mad, tilbyer dem små hyppige måltider, så blodsukkeret holdes stabilt, - så kan du ikke gøre så meget mere:o)
Håber ovenstående hjælper dig videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.
Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S