Svar: Vores dreng på 13 mdr. kravler ikke
Kære Lise
I princippet gør det ikke noget at din dreng bliver lidt hissig, for netop temperamentet kan være med til at han kommer igang. Når han 'ligger og spræller' kan han måske blive så hidsig, at han får lavet en bevægelse, der pludsleig gør at han kommer fremad og derved lærer noget nyt. Det er sandsynligvis også den måde han har lært sig at krybe på?
Der sker derfor ikke noget ved at han bliver lidt hidsig, men bliver han direkte ulykkelig, så skal du naturligvis tage dig af ham og hjælpe ham. I må meget gerne fortsat hjælpe ham op på alle fire, så kan begynde at rokke igen. Hvis I har et glat gulv, som gør det svært for ham at blive stående på gulvet kan det være en fordel i en periode at sy skindlapper på hans bukseknæ. Derved står han bedre fast og det er ikke så tosset med skindlapper til en lille dreng:o)
Netop den alder din søn har nu gør at han ofte bliver frustreret. Der er så meget han gerne vil, men han kan ikke selv og føelesen af frustratione kender vi jo selv. Du skal derfor finde balancen imellem at lade ham prøve og så støtte ham, når du kan få lov. Hvis du interesserer ...
... dig for børns udvikling i 1-3 års alderen kan jeg foreslå dig at læse bogen "Ka´selv - vil´selv, men du må hjælpe mig" skrevet af Grethe Kragh-Müller. Det er en bog som netop handler om det der før hed trodsalderen men som nu hedder selvstændighedsfasen. Den handler om hvorfor barnet handler som det gør og hvordan vi lettere kan løse de konflikter vi møder i hverdagen.
Med hensyn til at kravle, så er det vigtigt fordi barnet udvikler krydsmønster. Krydsmønster har betydning for samarbejdet mellem højre og venstre hjernehalvdel. Når barnet kravler sker der små rotationer i ryggen, armene styrkes og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og bevæge det frit i alle retninger. Barnet lærer derved også at fiksere med øjnene på en anden måde end tidligere. At kunne koordinere arme og ben har betydning, når barnet skal lære at gå og løbe.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Der er nogle børn som springer kravlestadiet over og enten rejser sig op eller 'gumper' på numsen i stedet for. Hvis barnet springer kravlestadiet over er det vigtigt, at man senere hen lærer barnet at kravle, så 'hullet fyldes ud'.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Fladt baghoved
Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.