Svar: Arp, svært at fjerne
Kære GP
Arp er almindeligt hos små børn og er som sådan ufarligt, men kan dog være generende for barnet, hvis det er meget voldsomt og derfor er det vigtigt at man forsøger at fjerne det.
Arp er fedtede gul lidt tykke skæl, der sidder som et helt tykt lag i hårbunden. Nogle har meget lidt, andre er plaget af det og det kan godt brede sig og godt blive til et eksemlignende udslæt.
Normalt vil man kunne fjerne skællene ved, som du har forsøgt at smøre hovedbunden ind i olie om natten og rede håret igennem næste dag med en tættekam. Men nogle gange er den behandling ikke nok og der må lidt andre midler til.
Man kan købe en arp-creme (Mellissa), som jeg ved at mange forældre er glade for. Denne creme dumpede dog Forbrugerstyrelsens test, som jeg mener var i 2005. Den indeholdt forskellige stoffer som ikke var deklareret.
Alternativet til creme og olie kan nogle gange være at vaske barnets hovedbund og hår med en flydende mild og uparfumeret sæbe. Det kan være Vivag babysæbe eller f.eks. Lactacyd uden parfume. Tag en skumklud eller lille skumsvamp og vask hovedbunden med lunt vand og sæbe i små cirkelbevægelser, rundt og rundt, så der rigtig bliver sat gang i blodomløbet i hovedmunden og arp-skællene løsnes. ...
...
Problemet med olie synes jeg nogle gange kan være at det ligesom lukker af, danner en hinde og det kan nogle gange gøre det værre. Hvor sæben giver mulighed for at der kommer luft til. Nu hvor du således har behandlet med olie og formentlig fået løsnet skællene lidt, så vil en sæbebehandling måske hjælpe dig videre. Du skal naturligvis sikre dig at få sæben vasket godt ud af håret igen.
Arp kan godt brede sig, sætte sig i panden og i øjenbryn og gør man ikke noget ved det kan det brede sig over andre dele af kroppen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Man skal naturligvis være forsigtig, så man ikke kommer til at kradse barnet - går der hul er der infektionsrisiko og sårdannelse osv. hvilket barnet naturligvis ikke skal udsættes for. Nogle gange udvikler arpen sig dog alligevel så meget at det er nødvendigt at behandle med lægeordineret creme (hormoncreme), salve eller speciel shampoo og er det rigtig slemt vil lægen ofte henvise til en hudlæge.
Hvis ovenstående råd ikke hjælper dig vil det således være vigtigt at du går til lægen for at få konstateret, hvorvidt der er tale om arp eller om din datter har fået noget eksem, som skal behandles anderledes.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Madras til barneseng
Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.
Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder